Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σε ρόλο... γεφυροποιού :: 11-02-2003) 

Σε ρόλο… γεφυροποιού

Η ελληνική προεδρία επιχειρεί ενοποίηση της ευρωπαϊκής στάσης για το Ιράκ

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με διπλό στόχο - την ενιαία στάση της Ένωσης και τη γεφύρωση του ευρω-αμερικανικού χάσματος - πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των «15», υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη.

Ο Βέλγος ΥΠΕΞ Λουί Μισέλ με έγγραφο στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου δηλώνει έτοιμος να προσφέρει τη βοήθειά του όπου χρειαστεί

Ο Πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση έπειτα από δίωρες διαβουλεύσεις που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Γιαννίτση και επιβεβαίωσε τη μεταστροφή του στο θέμα του Ιράκ: από την τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ γαλλογερμανικού άξονα και Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε να επιχειρήσει την ενοποίηση της ευρωπαϊκής στάσης.

Της συζήτησης των ηγετών θα προηγηθεί συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν ένα κείμενο «κοινής συναίνεσης» προς έγκριση. Ήδη, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών κ. Μισέλ (μεταξύ των τριών που άσκησαν βέτο στο ΝΑΤΟ) με επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου εκφράζει αφενός μεν τη συμφωνία του για τη συνάντηση των Βρυξελλών, αφετέρου προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες. Και εισηγείται ένα κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει και το οποίο προχωρά κάπως περισσότερο από το ψήφισμα που υιοθετήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με την έννοια ότι δεν περιορίζεται απλώς στην έκκληση προς τον Σαντάμ Χουσεΐν να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα λάβουν μέρος και οι ηγέτες των υποψήφιων για ένταξη χωρών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών, αλλά και της Τουρκίας, ο ρόλος της οποίας είναι κομβικός για την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Στην απόφαση του κ. Σημίτη, ο οποίος προηγουμένως είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον καγκελάριο Σρέντερ και τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκι Βερχόφσταντ, βάρυνε ιδιαίτερα το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε στο ΝΑΤΟ, με τις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας κ. Ράμσφελντ και τα βέτο Γερμανών, Γάλλων και Βέλγων. Κρίθηκε έτσι στο Μέγαρο Μαξίμου πως η αποφυγή της… φωτιάς εκ μέρους της ελληνικής προεδρίας θα εντείνει την εικόνα διχασμού των «15». Κι όπως λεγόταν χαρακτηριστικά, «καλύτερα να διατυπώνονται οι διαφωνίες παρόντων όλων - και του προέδρου - παρά με δημόσιες δηλώσεις που ρίχνουν απλώς λάδι στη φωτιά».

Ο κ. Σημίτης επέλεξε την ημερομηνία της ερχόμενης Δευτέρας (17 Φεβρουαρίου), διότι θεωρεί πως πρέπει να έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή, στην οποία οι επιθεωρητές κ.κ. Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους. Τη Δευτέρα, στη Σύνοδο των «15» θα είναι φυσικά παρούσες και οι χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ισπανία.

Η Κομισιόν, πάντως, αντέδρασε θετικά στην ελληνική πρωτοβουλία για Σύνοδο Κορυφής, θεωρώντας πως οτιδήποτε συμβάλλει στην κοινή θέση των κρατών - μελών είναι καλοδεχούμενο.