Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( έδιωξαν γιατρό από το εσυ :: 11-02-2003) 

Έδιωξαν γιατρό από το ΕΣΥ

Ευθύνες στον γυναικολόγο Μιχαήλ Αβατάγγελο για τον θάνατο ασθενούς

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Εκτός ΕΣΥ θέτει τον γυναικολόγο Μιχαήλ Αβατάγγελο το Πειθαρχικό του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, καθώς έκρινε ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο της Κλημεντίνης Μακρή, η οποία έχασε τη ζωή της πριν από τρία περίπου χρόνια στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας, μετά τον τοκετό.

Η δικαίωση. Επάνω η άτυχη Κλημεντίνη Μακρή, στο μέσον ο σύζυγός της που μεγαλώνει μόνος του τους τρεις γιους τους και κάτω η χήρα του γιατρού Παρασκευά Ελευθεριάδη, η οποία πιστεύει πως ο σύζυγός της δολοφονήθηκε επειδή αποκάλυψε τις παραλείψεις του Μ. Αβατάγγελου

Σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η οποία εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση στις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου, «αποφασίζεται να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης… Ο εν λόγω μαιευτήρας δεν προέβη στις ενέργειες εκείνες που θα συνέτειναν στο να αποφευχθεί η απώλεια πολύτιμου χρόνου για την οδήγηση της ασθενούς στο χειρουργείο…».

Η 37χρονη Κλημεντίνη Μακρή πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία, την 1/12/1999, όταν μετά τον τοκετό υπέστη ρήξη της μήτρας. Το αιμορραγικό (ολιγαιμικό) σοκ διαπιστώθηκε στις 3.50 το μεσημέρι, αλλά η άτυχη γυναίκα οδηγήθηκε στο χειρουργείο στις 5 το απόγευμα! Τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος ο Μ. Αβατάγγελος παραδέχεται στην απολογία του πως είχε διαπιστώσει ενδείξεις που δημιουργούσαν υποψίες για αιμορραγία.

Δεν αξιολόγησε σωστά

Σύμφωνα με το Πειθαρχικό του υπουργείου, ο εν λόγω μαιευτήρας δεν αξιολόγησε σωστά «το καρδιοτοκογράφημα της θανούσης κατά την εξέλιξη του τοκετού και κατά το κρίσιμο διάστημα μιάμισης ώρας πριν από τον τοκετό, το οποίο θα έδειχνε το ολιγαιμικό σοκ, δεν χορήγησε τις σωστές δόσεις των φαρμάκων (προσταγλανδίνη και ωκυτοκίνη) πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού και προέβη σε μη ορθούς ιατρικούς χειρισμούς από την τέλεια διαστολή μέχρι την έναρξη ανάταξης από το σοκ που υπέστη η ασθενής».

«Η απόφαση αυτή έρχεται να μας δικαιώσει και να δείξει σε όλους τους γιατρούς που κατά καιρούς δεν κάνουν το καθήκον τους πως υπάρχει και τιμωρία. Προσωπικά όμως θα χαρώ περισσότερο όταν ακούσω τον πρόεδρο του δικαστηρίου να λέει πως ο γιατρός αυτός είναι υπεύθυνος για τον θάνατο της γυναίκας μου και θα πρέπει να τιμωρηθεί…», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο κ. Στράτος Μακρής, σύζυγος της άτυχης 37χρονης.

Μεγαλώνει μόνος του τους τρεις γιους του (ο μικρότερος, ο Γιώργος, γεννήθηκε τη μέρα που χάθηκε η Κλημεντίνη). Για τον ίδιο πλέον, «αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να μην ξανασυμβεί σε κανέναν άνθρωπο ό,τι συνέβη στη γυναίκα μου. Να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι από την αμέλεια και την ασυνειδησία κάποιων γιατρών».

Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος της οικογένειας Μακρή κ. Σταύρος Γεωργίου, «η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί. Εδώ και δύο μήνες η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα και αναμένεται η πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ώστε να εκδοθεί σχετικό βούλευμα και να ξεκινήσει η δίκη».

Ο Μ. Αβατάγγελος, που εκτελούσε χρέη διευθυντή στη θέση του Παρασκευά Ελευθεριάδη, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ

«Ήλθε και για μας η ηθική δικαίωση»

Η απόφαση για τον Μ. Αβατάγγελο αποτελεί ηθική δικαίωση και για την οικογένεια του διευθυντή της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Θριασίου Παρασκευά Ελευθεριάδη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2000 βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του μέσα στο νοσοκομείο. Ο Π. Ελευθεριάδης είχε κληθεί το απόγευμα της 1/12/99 να χειρουργήσει την Κλημεντίνη Μακρή. Διαπίστωσε ρήξη μήτρας και δεν κατάφερε να αποτρέψει τον θάνατό της από αιμορραγία. Η κατάθεσή του σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της ασθενούς υπήρξε καταπέλτης.

Η υπόθεση του θανάτου του Π. Ελευθεριάδη έχει κλείσει εδώ και έναν περίπου χρόνο. Ο εισαγγελέας συμπέρανε πως επρόκειτο για αυτοκτονία. Όμως από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα, η οικογένειά του μιλά για εγκληματική ενέργεια καθώς, όπως υποστηρίζεται, ο γιατρός δεχόταν πιέσεις και απειλές για να αναιρέσει τα όσα κατέθεσε.

«Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου αποτελεί ηθική δικαίωση και για μας. Γιατί αποδεικνύει πως ο Π. Ελευθεριάδης έλεγε την αλήθεια», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος της οικογένειας Ελευθεριάδη κ. Δημήτρης Γρίβας. Για να ξανανοίξει όμως ο φάκελος θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον στοιχεία. «Ξέρουμε πως υπάρχει τρόπος να βρεθούν στοιχεία. Γι' αυτό και από την αρχή επιμέναμε πως θα έπρεπε να ξεκινήσει ανάκριση».