Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο σαντάμ δεν έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής :: 31-01-2003) 

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ

Ο Σαντάμ δεν έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Μπορεί οκτώ Ευρωπαίοι ηγέτες να τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ ενάντια στην επίσημη ευρωπαϊκή θέση, αλλά ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δηλώνει ότι, κατά τη γνώμη του, το Ιράκ δεν έχει ακόμα παραβιάσει ουσιωδώς το Ψήφισμα 1441. Ο Τζορτζ Μπους σκέπτεται να θέσει νέο τελεσίγραφο και οι Ρώσοι υπολογίζουν ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επανέλαβε το αίτημά του για παραχώρηση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, περισσότερου χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επιθεωρήσεων στο έδαφος του Ιράκ. Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προσέθεσε ότι για να αποφευχθεί ο πόλεμος απαιτείται 100% συνεργασία από το Ιράκ.

Εκτίμησε, δε, ότι μετά το πέρας του διαστήματος αυτού ­ πιθανόν σε τέσσερις - πέντε μήνες ­ θα είναι έτοιμος να διακηρύξει πως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

"Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει ότι υπάρχει ουσιώδης παραβίαση του ψηφίσματος, τότε αυτό είναι δικαίωμά του", ανέφερε στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανέφερε, επιπλέον, πως οι επιθεωρητές της IAEA διερευνούν ακόμη τους αγωγούς αλουμινίου που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο Ιράκ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ενδείξεις χρησιμοποίησής τους σε πρόγραμμα ανάπτυξης απαγορευμένων οπλικών συστημάτων.