Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( νέα, παντρεμένη, άνεργη και μορφωμένη :: 31-01-2003) 

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑΣ

Νέα, παντρεμένη, άνεργη και μορφωμένη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Είναι μεταξύ 25 και 45 ετών, παντρεμένη και συνήθως άνεργη, παρά το γεγονός ότι το 18% έχει και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Αυτό είναι το προφίλ της γυναίκας μετανάστριας, όπως καταγράφηκε από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), σύμφωνα με τα στοιχεία των αλλοδαπών που προσέγγισαν το Κέντρο.

"Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετανάστευσης. Η διάσταση του φύλου", ήταν ένα από τα δύο βασικά θέματα της χθεσινής ημερίδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων στο Ζάππειο. Όπως είπε στην παρουσίαση της έρευνας του ΚΕΘΙ η πρόεδρος του Κέντρου, κ. Βάσω Αρτινοπούλου, "λόγω του κύματος μετανάστευσης δημιουργήθηκαν νέες μορφές και συνδυασμοί κοινωνικού αποκλεισμού". Για υψηλά ποσοστά κακοποίησης, κυρίως, στις γυναίκες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών (22%), στις άνεργες (26,4%) και στις γυναίκες κατοίκους απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών (10,1%) κάνουν λόγω τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν από τα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΙ σε όλη την Ελλάδα. Η ξενοφοβία στην ελληνική ύπαιθρο αποδεικνύεται μύθος σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου, την οποία παρουσίασε ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Κασίμης.

Σε έρευνα του Τμήματος σε τέσσερις περιοχές της χώρας, Κορινθία, Ιωάννινα, Μαστοροχώρια και Δυτική Κρήτη, το 70% των οικογενειών βλέπει θετικά τους μετανάστες. Δύο στα τρία γεωργικά νοικοκυριά απασχολεί μετανάστες στις αγροτικές εργασίες, καθώς το 60% δηλώνει ότι δεν έβρισκε ντόπιους εργάτες για αυτές τις δουλειές.