Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σύνταξη μέσω κάβο ντόρο :: 08-01-2003) 

Σύνταξη μέσω Κάβο Ντόρο

Οι ασφαλισμένοι των νησιών συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ Πειραιά

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Από… σαράντα κύματα περνούν για να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Νάξο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη, τη Σάμο, την Πάρο και σε άλλα νησιά, αφού οι συντάξεις τους εκδίδονται από το ΙΚΑ Πειραιά! Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και για ασφαλισμένους άλλων περιοχών (π.χ. Κάρυστος Ευβοίας) των οποίων οι συντάξεις εκδίδονται στην Αθήνα.

Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ο χρόνος που χρειάζεται σήμερα για να εκδοθούν οι συντάξεις στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας κυμαίνεται από 8 έως 18 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με δανεικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντως, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαιώνει ότι το 2003 θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Περιμένουν για μήνες

Έρευνα που διενήργησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αναμονής για έναν υποψήφιο συνταξιούχο από τη στιγμή που θα υποβάλει την αίτηση μέχρι την ημέρα που θα πάρει στα χέρια του τη σύνταξη είναι: - 8 μήνες για το ΙΚΑ - 6 μήνες για τον ΟΓΑ - 18 μήνες για το Ταμείο Εμπόρων - 5-7 μήνες για το Ταμείο Συντάξεων Υγειονομικών - 5-7 μήνες για το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών) - 7-9 μήνες για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων.

Στην ίδια έρευνα παρατηρείται ότι μικρότερη είναι η καθυστέρηση για την έκδοση σύνταξης στο ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), στο ΤΕΒΕ, στο Ταμείο Νομικών και στο ΤΣΠΕΑΘ (δημοσιογράφων). Παράλληλα επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει ασφαλιστεί σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, η καθυστέρηση για την απονομή των συντάξεων είναι μεγαλύτερη.

Έλλειψη προσωπικού

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Γιώργος Κουτρουμάνης παρατηρεί ότι κύρια αιτία για την καθυστέρηση των συντάξεων είναι η δραματική μείωση του προσωπικού σε συνδυασμό με την έλλειψη σύγχρονων μέσων λειτουργίας των υπηρεσιών των Ταμείων. Όπως επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, οι αιτήσεις ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα το προσωπικό που υπηρετεί στις αντίστοιχες μονάδες μειώνεται συνεχώς, αφού δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις.

Για την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων από το ΙΚΑ ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης παρατηρεί ότι αν δεν υπάρξει άμεση πρόσληψη προσωπικού και αποκέντρωση των συντάξεων το πρόβλημα θα συνεχιστεί. Εκκρεμούν 18.869 αιτήσεις Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή στο περιφερειακό κατάστημα Αθηνών (οδός Νικηφόρου) βρίσκονται σε εκκρεμότητα 18.869 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη, εκ των οποίων 5.714 αφορούν αιτήσεις μέχρι 31/12/2001.

Στο ίδιο υποκατάστημα υποβάλλονται αιτήσεις και εκδίδονται συντάξεις ασφαλισμένων από την Κόρινθο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, την Κάρυστο Ευβοίας, καθώς και από δεκάδες περιοχές της Αττικής.

Και στα ιατρεία

Αλλά και για τις ιατρικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ κινούνται στον αστερισμό της ταλαιπωρίας. Υπάρχουν περιπτώσεις αναμονής μέχρι και έναν μήνα για να κάνει κάποιος ασφαλισμένος τις εξετάσεις του. Αν τηλεφωνήσει κάποιος σήμερα για ένα ραντεβού στον ενδοκρινολόγο του ΙΚΑ Περιστερίου, θα εξεταστεί έπειτα από 27,6 ημέρες! Για την ίδια ειδικότητα, το ραντεβού στην Καλλιθέα κλείνεται έπειτα από 25,3 ημέρες.

Από την πλευρά της διοίκησης, πάντως, αναμένεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την 24ωρη λειτουργία υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, η οποία αρχίζει σύντομα.

Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, είναι μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Ρέππας ανέλυσε τις ελληνικές πρωτοβουλίες στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

Με χρονικό ορίζοντα το 2010, όπως υπογράμμισε ο κ. Δ. Ρέππας, ως στόχοι τίθενται: - Η δημιουργία προϋποθέσεων για πλήρη και βιώσιμη απασχόληση (με ενδιάμεσους στόχους τα ποσοστά απασχόλησης που έχουν αποφασιστεί σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια). - Η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας. Όπως παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας η ελληνική προεδρία θεωρεί σκόπιμη την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής απασχόλησης και στις παρακάτω κατευθύνσεις δράσης: - Την προώθηση πολιτικών ενεργού γήρανσης μέσω και της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου. - Την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία. - Την καταπολέμηση της ανεργίας. - Τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην απασχόληση και την ανεργία, ιδιαίτερα με δράσεις στις απομονωμένες περιοχές.