Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( βέλγιο καλεί... σαρόν :: 31-01-2003) 

Βέλγιο καλεί… Σαρόν

Θέλουν να τον καθίσουν στο εδώλιο για εγκλήματα πολέμου

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν εξαπέλυσε χθες μια ευρεία επιχείρηση στη Δυτική Όχθη. Στο επίκεντρο της οργής του ωστόσο βρίσκεται αυτές τις ημέρες - πέρα από τον Αραφάτ και την "παλαιστινιακή τρομοκρατία" - και το Βέλγιο.

Ευρεία επιχείρηση. Τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίους συνέλαβαν χθες οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χεβρώνα

Η Γερουσία της χώρας αυτής αναμένεται να ψηφίσει άμεσα μία τροποποίηση στον βελγικό νόμο περί "παγκόσμιας δικαιοδοσίας" η οποία θα ανοίξει τον δρόμο στη δίκη του Σαρόν για τις σφαγές που είχαν διαπραχθεί από ακροδεξιούς χριστιανούς φαλαγγίτες στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα το 1982, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο.

Ο νόμος αυτός, που είναι μοναδικός στον κόσμο, επιτρέπει στα βελγικά δικαστήρια να δικάζουν ανθρώπους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και γενοκτονία, οποιαδήποτε και αν είναι η εθνικότητά τους και οπουδήποτε και αν διεπράχθησαν αυτά τα εγκλήματα. Τον Ιούνιο του 2001, μια ομάδα επιζησάντων των σφαγών στη Σάμπρα και τη Σατίλα είχε ασκήσει δίωξη στις Βρυξέλλες εναντίον του Σαρόν, κατηγορώντας τον (ως υπουργός Άμυνας που ήταν το 1982) ως έμμεσα υπεύθυνο. Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, το Εφετείο των Βρυξελλών απεφάνθη πως ο νόμος περί "παγκόσμιας δικαιοδοσίας" μπορεί να εφαρμοστεί μόνον όταν ο κατηγορούμενος "βρίσκεται σε βελγικό έδαφος". Η προτεινόμενη τροποποίηση αλλάζει τα δεδομένα, προβλέποντας την εφαρμογή του νόμου "ανεξαρτήτως της χώρας όπου μπορεί να βρίσκεται ο κατηγορούμενος". Και αν ψηφιστεί από τη Γερουσία και τη Βουλή του Βελγίου, ο Αριέλ Σαρόν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη (βελγική) Δικαιοσύνη.

Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, βέβαια, και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χαίρει ασυλίας - είναι αδύνατο, για παράδειγμα, να εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Αυτό δεν τον εμποδίζει, όμως, σύμφωνα με τη βελγική "Le Soir", "να προετοιμάζει μια σειρά διπλωματικών αντιποίνων, πρωτοφανών στην ιστορία των δύο χωρών". Μεταξύ αυτών, εξηγεί η εφημερίδα, είναι και η ανάκληση του Ισραηλινού πρεσβευτή στο Βέλγιο.

Επιχείρηση στη Χεβρώνα

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο Σαρόν συνεχίζει στο Ισραήλ τις δύσκολες προσπάθειες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού και τη σκληρή του πολιτική κατά των Παλαιστινίων. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε χθες ευρεία επιχείρηση στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου και συνέλαβε τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίους. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας και δύο ακόμη στην Τουλκαρέμ ως ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Την ίδια ώρα, ο πρώτος αστροναύτης του Ισραήλ, Ιλάν Ραμόν, εξέφραζε μέσα από το "Κολούμπια" την ευχή να ήταν η Μέση Ανατολή τόσο ήρεμη και ειρηνική όσο φαίνεται από το Διάστημα…