Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ρεκόρ παραπόνων για δεη, οτε :: 29-01-2003) 

Ρεκόρ παραπόνων για ΔΕΗ, ΟΤΕ

ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Μεταξύ των λιγότερο ικανοποιημένων Ευρωπαίων από τη χρήση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κυρίως στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στη σταθερή τηλεφωνία, είναι οι Έλληνες καταναλωτές σύμφωνα με κοινή δημοσκόπηση στα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στη δημοσκόπηση, που έγινε με παραγγελία της γενικής διεύθυνσης προστασίας του καταναλωτή της Ε.Ε., και δημοσίευσε χθες το Ευρωβαρόμετρο, η πλειοψηφία, τόσο των Ελλήνων όσο και των άλλων Ευρωπαίων, εμφανίζεται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ωστόσο, η Ελλάδα συγκεντρώνει από τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας από τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας (31%) και από τη ΔΕΗ (29%). Αντίστοιχα, ο μέσος όρος δυσαρέσκειας στα 15 κράτη-μέλη είναι 22% και 19%. Ειδικότερα, το 65% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένοι από τις τιμές του ΟΤΕ και το 14% από την ποιότητα των υπηρεσιών του.

Από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, μόνο οι Ιταλοί γκρινιάζουν περισσότερο για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας (42%). "Μαύρο" ρίχνουν οι Έλληνες και στη ΔΕΗ, καθώς είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι Ευρωπαίοι τόσο από τις τιμές της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (61%) όσο και από την ποιότητα (13%) και την εξυπηρέτηση των πελατών (14%).

Αντίθετα, εμφανίζονται στη μέση της κλίμακας σε σχέση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (65% ικανοποιημένοι, 19% δυσαρεστημένοι), τη διανομή νερού (74% και 21% αντίστοιχα), τις ταχυδρομικές υπηρεσίες (79% και 11%).

Παραδόξως, η έρευνα που διενήργησε στην Ελλάδα η εταιρεία Market Analysis σε δείγμα 1.000 ατόμων, φέρνει τους Έλληνες να είναι από τους πιο ικανοποιημένους Ευρωπαίους από την εξυπηρέτησή τους ως πελατών (70%) και την ενημέρωση στη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών (74%).