Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Σύντομη είδηση

( προς το αρχείο... οδεύει η κλοπή της βεργίνας :: 28-01-2003) 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ

Προς το αρχείο… οδεύει η κλοπή της Βεργίνας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Ο θρόνος της Ευρυδίκης, από τον οποίο οι "άγνωστοι κλέφτες" αποκόλλησαν έξι μικρά γλυπτά

Στο αρχείο, με την ένδειξη "άγνωστοι δράστες", οδεύει η υπόθεση της κλοπής των έξι πολύτιμων αρχαίων γλυπτών από τον θρόνο της Ευρυδίκης στη Βεργίνα, που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001, ένα μήνα μετά τη διάπραξή της. Μάρτυρες οι οποίοι χαρακτηρίζονταν ως "κλειδιά" δεν φώτισαν τελικά την υπόθεση και το πιθανότερο είναι πως οι έξι μικρές κόρες και σφίγγες του 4ου π. Χ. αιώνα έχουν καταλήξει ήδη στην αγορά των αρχαιοκαπήλων.

Η κλοπή διαπιστώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2001 από τους αρχαιολόγους και κατά τη διάρκεια των ερευνών προέκυψε ότι τα αρχαία εκλάπησαν περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου, καθώς οι αισθητήρες στο εσωτερικό του τάφου κατέγραψαν αλλαγή θερμοκρασίας (είσοδο προσώπου ή προσώπων). Αυτά αναφέρονται και στη δικογραφία που ολοκληρώθηκε από την ανακρίτρια Βέροιας, στην οποία κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Το πρόσωπο από το οποίο οι διωκτικές αρχές περίμεναν να ρίξει φως ήταν ο φύλακας, ο οποίος όμως φέρεται να κατέθεσε πως την ώρα εκείνη τον είχε πάρει ο ύπνος. Η ποινική δίωξη "in rem" που άσκησε για διακεκριμένη κλοπή, την περίοδο εκείνη, ο εισαγγελέας Βέροιας Χαράλαμπος Μωυσίδης δεν προσωποποιήθηκε.

Πεποίθηση όσων ερεύνησαν την υπόθεση είναι πως η κλοπή διεπράχθη "εκ των έσω", δηλαδή από πρόσωπο που γνώριζε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Εισαγγελικές πηγές στη Βέροια ανέφεραν πάντως πως "η αρχειοθέτηση μίας δικογραφίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ν' ανασυρθεί εάν προκύψουν νέα στοιχεία". Μοναδικό νέο στοιχείο που ανέκυψε είναι μία πρόσθετη κατάσταση απωλειών, από τον ίδιο τάφο, αντικειμένων της εισόδου που χαρακτηρίζονται ως μικρής αρχαιολογικής αξίας. "Ή έπεσαν κατά την είσοδο των δραστών ή εκλάπησαν μαζί με τα υπόλοιπα", έλεγε στα "ΝΕΑ" αρμόδιος παράγοντας.