Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Σύντομη είδηση

( βούλιαξαν στις λάσπες :: 27-01-2003) 

Βούλιαξαν στις λάσπες

Έζησαν τον εφιάλτη στον Ωρωπό

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν εκατοντάδες πολίτες στον Ωρωπό, στο Χαλκούτσι, στον Κάλαμο, που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Στον Ωρωπό. Τα ορμητικά νερά των χειμάρρων παρέσυραν μέχρι τη θάλασσα και αυτοκίνητα

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες, προκάλεσε πολλές καταστροφές. Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν σήμερα στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τη Νότια Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα - και την Αττική - το κρύο θα είναι τσουχτερό, ενώ στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι. Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε σε όλη τους την έκταση τις μεγάλες πληγές που προκάλεσαν οι καταιγίδες στον Ωρωπό, το Χαλκούτσι, τον Κάλαμο και το Δήλεσι.

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα και στο νησί Αγκίστρι. Σε μια περιοχή της Αττικής, τη Νέα Ιωνία, δώδεκα οικογένειες που διαμένουν σε πολυκατοικία κοντά στον σταθμό των Πευκακίων αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μείνουν ώρες στη βροχή, όταν το έδαφος υποχώρησε και προκλήθηκε καθίζηση τριών μέτρων. Το έδαφος έφυγε… από τα πόδια τους και οι ένοικοι της πολυκατοικίας της οδού Γυμνασίου 4, κοντά στον σταθμό Πευκακίων της Νέας Ιωνίας, λαχτάρησαν. Όταν έγινε η καθίζηση, αστυνομικοί άρχισαν να χτυπούν τα κουδούνια των διαμερισμάτων και να καλούν τους κατοίκους τους να τα εγκαταλείψουν. Η πολυκατοικία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον δρόμο και από το σημείο στο οποίο γίνονται τα έργα για την ανάπλαση του σταθμού. Στις 11 το βράδυ, λόγω της καταρρακτώδους βροχής, έγινε κατολίσθηση και ένα μεγάλο κομμάτι του εδάφους "κόπηκε" και βούλιαξε.

ΣΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ

Αποζημιώσεις περιμένουν οι αγρότες

Την καταγραφή των ζημιών, ώστε να καθοριστούν οι αποζημιώσεις, περιμένουν πλέον οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, των δύο νομών που υπέστησαν τις περισσότερες ζημιές από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο. Αν και χθες τα έντονα φαινόμενα είχαν υποχωρήσει, ο Νομός Καρδίτσας εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το Σάββατο, όταν υπερχείλισαν ποτάμια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Στα Τρίκαλα πλημμύρισαν προχθές καλλιέργειες στις περιοχές Πηνειάδας και Φαρκαδόνας. Όλη ημέρα χθες χιόνιζε στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στη θέση Κατάρα, στον δρόμο από Ιωάννινα προς Γρεβενά, μέσω Μηλιάς Μετσόβου, στο εθνικό δίκτυο Ιωαννίνων - Κοζάνης, καθώς και σε άλλα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου. Κλειστά, τέλος, παρέμεναν χθες τα πορθμεία Ρίου - Αντιρρίου, Αγίου Νικολάου - Αιγίου, Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας και Καβάλας - Πρίνου, με τα Μπωφόρ στα πελάγη να πνέουν θυελλώδη.