Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( χαστούκι στις ηπα :: 21-01-2003) 

ΟΗΕ

Χαστούκι στις ΗΠΑ

Χαστούκι στις ΗΠΑ συνιστά η εκλογή της Λιβύης στην προεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Παρά τις έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ, στην μυστική ψηφοφορία που έλαβε χώρα, χθες, στην Γενεύη, 33 κράτη ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας της Τρίπολης, τρία κατά, και 17 χώρες (μεταξύ αυτών και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) απείχαν.

Επικαλούμενες τις κακές επιδόσεις της βορειοαφρικανικής χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην πρόταση για ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής από την Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετέχει με επτά κράτη-μέλη στην Επιτροπή, είχε ανακοινώσει ήδη ότι θα απέχει από την ψηφοφορία. Πρόκειται για την πρώτη φορά από 1947 οπότε ιδρύθηκε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που η πρόταση για την προεδρία τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να "επιβραβεύσει την τρομοκρατική συμπεριφορά της Λιβύης" και ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Ο απεσταλμένος της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι η ενέργεια των ΗΠΑ αποτελεί παραβίαση μιας πρακτικής που έχει βοηθήσει στη διατήρηση της συνεργασίας στους κόλπους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο απεσταλμένος του Ισραήλ στη Γενεύη, Γιάκοβ Λεβί, επέκρινε την εκλογή της Λιβύης.