Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( καίγεται η πρωτεύουσα της αυστραλίας :: 20-01-2003) 

Καίγεται η πρωτεύουσα της Αυστραλίας

Στις φλόγες. Ένας άνδρας προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει το σπίτι του

"Προλάβαμε να βγάλουμε έξω μόνο μερικά πολύτιμα αντικείμενα και τον σκύλο μας· μέσα σε δύο λεπτά το σπίτι είχε γίνει στάχτη…". Εκατοντάδες παρόμοιες μαρτυρίες στην Καμπέρα της Αυστραλίας συνθέτουν την εικόνα της μεγαλύτερης καταστροφής στην ιστορία της πόλης. Τέσσερις νεκρούς, περισσότερους από 260 τραυματίες, τουλάχιστον 400 καμένα σπίτια και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής οι πυρκαγιές.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν η φωτιά, που είχε ξεκινήσει πριν από μία εβδομάδα σε τρία μέτωπα από γειτονικά δάση, επεκτάθηκε το Σάββατο, βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, στα προάστια της πόλης.

Η ταυτότητα των τεσσάρων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, έγινε ωστόσο γνωστό ότι μεταξύ αυτών που έχασαν τα σπίτια τους ήταν και τρεις ελληνικές οικογένειες. "Έχω βρεθεί σε πολλές σκηνές πυρκαγιάς στην Αυστραλία, αυτή όμως είναι σαφώς η χειρότερη", δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του και μετέβη χθες στην περιοχή προκειμένου να ενημερωθεί για την έκταση των ζημιών και να συμπαρασταθεί στα θύματα των πυρκαγιών που φιλοξενούνται προσωρινά σε κέντρα της πρωτεύουσας.

"Ένας άνδρας, βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μου έδειξε τα καμένα μετάλλιά του. Μια κυρία, εμφανώς υπό την κατάσταση σοκ, μου είπε πως έχασε τα πάντα". Δεν έλειψαν οι καταγγελίες πολιτών για ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων όπως και για λεηλασίες κατεστραμμένων περιουσιών.

Ο περιφερειάρχης της Καμπέρας Τζον Στάνχοπ έχει κηρύξει την περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ολόκληρες περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.