Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( γιγάντιο καλαμάρι προσπάθησε να του φάει το... ιστιοπλοϊκό! :: 16-01-2003) 

Γιγάντιο καλαμάρι προσπάθησε να του φάει το… ιστιοπλοϊκό!

Απρόσμενη συνάντηση. Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα μικρότερο καλαμάρι από αυτό που είδε ο Γάλλος ιστιοπλόος: έχει μήκος 3 μέτρα, βάρος 80 κιλά και ξεβράστηκε παλιότερα στις ακτές της Ισπανίας

Τα πλοκάμια του έμοιαζαν με ανθρώπινα μπράτσα. Το μήκος του πρέπει να ήταν 7 με 8 μέτρα. Ίδιο με εκείνα που περιγράφει ο Ιούλιος Βερν στις "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα". Ευτυχώς, όμως, ο Ολιβιέ Ντε Κερσοζόν δεν χρειάστηκε να παλέψει μαζί του και να του κόψει τα πλοκάμια. Όταν σταμάτησε το σκάφος, το… τέρας εξαφανίστηκε.

Την περιγραφή της συνάντησής του με το γιγάντιο καλαμάρι την έκανε ο ίδιος ο βετεράνος ιστιοπλόος, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο από τη Βρετάνη για το Τρόπαιο Ιούλιος Βερν. Λίγες ώρες αργότερα, όταν περνούσε έξω από τη Μαδέιρα, είδε ένα από τα πλοκάμια του καλαμαριού μέσα από το φινιστρίνι. "Ήταν πιο χοντρό από το πόδι μου κι άρχισε να σέρνει το σκάφος. Δύο από τα πλοκάμια του είχαν μπλεχτεί στο πηδάλιο. Σταμάτησα αμέσως το σκάφος κι ευτυχώς το καλαμάρι δεν επέμεινε. Δεν είχαμε τίποτα για να το φοβίσουμε και δεν ξέρω τι θα κάναμε αν δεν απομακρυνόταν. Δεν θα προσπαθούσαμε βέβαια να το σκοτώσουμε με τους σουγιάδες μας. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στα 40 χρόνια που κάνω ιστιοπλοΐα".

Το γιγάντιο καλαμάρι, που είναι γνωστό με το όνομα Architeutis dux, είναι το μεγαλύτερο ασπόνδυλο ζώο που υπάρχει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσει και τα 18 μέτρα. Νεκρά καλαμάρια έχουν πιαστεί μερικές φορές στα δίχτυα των ψαράδων, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν δει ποτέ γιγάντιο καλαμάρι ζωντανό. "Φαίνεται πως στο καλαμάρι δεν άρεσε η γεύση του σκάφους, αστειεύεται ο Μισέλ Σεγκονζάκ από το Ινστιτούτο Ifremer. "Τα ζώα αυτά αναζητούν συνήθως τροφή στα βαθιά, αλλά τη νύχτα ανεβαίνουν καμιά φορά στην επιφάνεια. Η λογοτεχνία μας έχει δώσει υπερβολικές εικόνες, όμως το γιγάντιο καλαμάρι δεν είναι μύθος".