Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Σύντομη είδηση

( «εκστρατεία» στην ακτή του... κουνουπιού :: 20-03-2003) 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

«Εκστρατεία» στην ακτή του… κουνουπιού

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών ξεκίνησε χθες στον Νομό Χαλκιδικής εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανάλογο πρόγραμμα στην Ευρώπη, καθώς θα εφαρμοστεί σε συνολικό μήκος 350 χιλιομέτρων παραλιακής ζώνης.

Τα σμήνη των κουνουπιών είναι μόνιμο πρόβλημα των κατοίκων και των τουριστών της Χαλκιδικής, οι οποίοι περνούν το καλοκαίρι τους προσπαθώντας να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά έντομα. Η ελληνική προεδρία, ωστόσο, παίρνει τα μέτρα της· φροντίζει να μην υποχρεωθούν να κάνουν το ίδιο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το πρόγραμμα… εξολόθρευσης των κουνουπιών θα υλοποιηθεί για δεύτερη χρονιά, ωστόσο φέτος θα έχει μεγαλύτερη έκταση, αφού δεν θα περιοριστεί μόνο στις Χερσονήσους της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, όπου θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα η Σύνοδος Κορυφής, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις παράκτιες περιοχές του νομού.

Σημεία αιχμής θα είναι οι χώροι απόθεσης αστικών λυμάτων και τα μεγάλα φυσικά συστήματα του νομού, όπως τα έλη Αγίου Μάμα, Σάνης, Τορώνης και Τριστινίκας, στις λιμνοθάλασσες Βουρβουρούς, Τριποτάμου και Πόρτο Κουφό και στα υγροτοπικά συστήματα Ορμυλίας, Γλαρόκαβου, Διονυσίου, Νέων Ρόδων, Σωζόπολης και Ιερισσού. Κατά τη διάρκεια του έργου θα ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση 1.700 εστίες αναπαραγωγής, που είναι χαρτογραφημένες και στις οποίες θα γίνει καταπολέμηση, εφόσον χρειαστεί.