Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Σύντομη είδηση

( οι ηπα ίσως μπλοκάρουν δορυφόρους εν όψει πολέμου :: 07-03-2003) 

Οι ΗΠΑ ίσως μπλοκάρουν δορυφόρους εν όψει πολέμου

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φέρουν το σύννεφο του πολέμου όχι μόνο στους ουρανούς του Ιράκ, αλλά και πολύ μακρύτερα, εάν αποφάσιζαν ότι τα συστήματα δορυφορικού προσδιορισμού στίγματος (GPS) πρέπει να υποβαθμιστούν για να μην μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι Ιρακινοί.

Εκατομμύρια άνθρωποι και επιχειρήσεις θα μπορούσαν - στην κυριολεξία, να χάσουν τον δρόμο τους όταν αρχίσει ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Σύμφωνα με τους "Financial Times" που επικαλούνται πηγές ασφαλείας στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο, οι υπηρεσίες GPS πιθανότατα θα υποβαθμιστούν ή θα διαταραχθούν όταν αρχίσει ο πόλεμος, για να μη μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν οι εχθρικές δυνάμεις - οι Ιρακινοί.

Όσοι γνωρίζουν, σημειώνουν ότι η πιο πιθανή εξέλιξη θα ήταν "η επιλεκτική άρνηση υπηρεσιών σε τοπική βάση", παρ' ότι, σε ακραίες περιπτώσεις, ολόκληρο το μη στρατιωτικό σύστημα θα μπορούσε να κλείσει, κάτι το οποίο θα προκαλούσε παγκόσμια διατάραξη. "Σε ακραίες συνθήκες, εάν η κατάσταση γινόταν πολύ άσχημη, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να κλείσει τελείως το πολιτικό σύστημα", λέει ένας ειδικός για το στρατιωτικό GPS, "αλλά αυτό πραγματικά θα ήταν η "πυρηνική επιλογή", γιατί θα προκαλούσε διατάραξη παγκοσμίως".