Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Σύντομη είδηση

( 24ωρος έλεγχος των ραδιοσυχνοτήτων :: 07-03-2003) 

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

24ωρος έλεγχος των ραδιοσυχνοτήτων

Ειδικό σύστημα, το οποίο θα ελέγχει σε 24ωρη βάση όλες τις ραδιοσυχνότητες της χώρας, αποκτά σύντομα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η διοίκηση της ΕΕΤΤ προχώρησε χθες στην υπογραφή σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία Rohde & Schwarz, η οποία θα αναλάβει τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων (ΕΣΔΕΦ).

Σε πρώτη φάση το σύστημα ελέγχου των ραδιοσυχνοτήτων - αναμένεται να λειτουργεί στις αρχές του 2004 - θα καλύψει τις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ το τελικό κόστος του θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, το σύστημα αυτό σύμφωνα με την ΕΕΤΤ:

* Θα επιτηρεί τη λειτουργία των σταθμών εκπομπών των νόμιμων χρηστών (ραδιοφώνου, τηλεοράσεως κ.λπ.) και μέσω των μετρήσεων, που θα γίνονται, θα ελέγχεται ο βαθμός συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές και τους όρους της άδειας κάθε χρήστη. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των νόμιμων χρηστών και παράλληλα, θα αποτρέπεται η έκθεση του πληθυσμού σε επικίνδυνα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

* Θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών ή ακόμη και με την άμυνα της χώρας, όπως ο εντοπισμός των πηγών παρεμβολών στις συχνότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών έκτακτων περιστατικών.

* Θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού των σταθμών εκπομπών παράνομων χρηστών του φάσματος συχνοτήτων.