Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Σύντομη είδηση

( το βρώμικο μυστικό της βρετανίας :: 07-03-2003) 

Το βρώμικο μυστικό της Βρετανίας

"Falluja 2". Το, κατά τον Πάουελ, "ιρακινό εργοστάσιο χημικών όπλων" χτίστηκε από Βρετανούς!

Το εικονιζόμενο εργοστάσιο της φωτογραφίας είναι το "Falluja 2", που ο Κόλιν Πάουελ αποκάλεσε ιρακινό εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων. Απόρρητα έγγραφα φανερώνουν ότι αυτό το εργοστάσιο έχτισε μυστικά, για λογαριασμό του Ιράκ, η Βρετανία. Πίσω από την πλάτη των Αμερικανών…

Είναι το "βρώμικο μυστικό" της Βρετανίας. Ένα χημικό εργοστάσιο που μια βρετανική εταιρεία, η Uhde Limited, έχτισε το 1985, με μυστική οικονομική κυβερνητική υποστήριξη από την τότε βρετανική κυβέρνηση. Τόσο η εταιρεία όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης Θάτσερ γνώριζαν τότε πολύ καλά ότι αυτό το εργοστάσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή νευροπαραλυτικού αέριου και αερίου μουστάρδας.

Σύμφωνα με την "Guardian", υπάρχουν μυστικά έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι οι Βρετανοί υπουργοί της τότε κυβέρνησης Θάτσερ γνώριζαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν - ο οποίος εκείνη την εποχή σκότωνε με τη χρήση αερίων τα ιρανικά στρατεύματα, στον ιρακινο-ιρανικό πόλεμο - θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργοστάσιο για να παρασκευάσει αέριο μουστάρδας και νευροπαραλυτικό αέριο.

Αυτοί οι υπουργοί όμως, και ειδικότερα ο τότε υπουργός Εμπορίου Πολ Τσάνον, έκρυψαν την ύπαρξη της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ της βρετανικής εταιρείας και του Ιράκ από τις ΗΠΑ!

Το μυστικό αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν η μητρική εταιρεία τής Uhde Ltd, στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, ανέφερε ότι η βρετανική θυγατρική της εταιρεία κατασκεύασε το "Falluja 2".