Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( φρούτα και λαχανικά νικούν τις χρόνιες ασθένειες :: 04-03-2003) 

ΕΡΕΥΝΑ

Φρούτα και λαχανικά νικούν τις χρόνιες ασθένειες

Κάθε άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 400 γρ. φρούτα και λαχανικά καθημερινά

Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν σε καθημερινή βάση περισσότερο από το 10% των θερμίδων που χρειάζονται από τη ζάχαρη, πρέπει να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να ασκούνται με μέτρο για να περιορίσουν τον κίνδυνο των χρόνιων ασθενειών, επισημαίνουν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.

Σε έκθεσή τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δίνουν συμβουλές στις κυβερνήσεις για θέματα διατροφής και τρόπου ζωής με στόχο να περιοριστούν οι χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

"Το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που απαιτεί ο οργανισμός πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες, σε ποσοστό 55%-75% ημερησίως, και η λήψη ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%. Οι θερμίδες από τις πρωτεΐνες πρέπει να φτάνουν το 10%-15%, ενώ το αλάτι πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από πέντε γραμμάρια ημερησίως" υπογραμμίζεται στην έκθεση και προστίθεται πως: "Κάθε άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά καθημερινά".

Οι δύο οργανισμοί αναφέρουν πως ο κίνδυνος των χρόνιων ασθενειών αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2001 οι χρόνιες ασθένειες ευθύνονταν για το 59% των 56,5 εκατομμυρίων θανάτων σε όλον τον κόσμο.