Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Σύντομη είδηση

( εντοπίστηκε στο βυθό το μοιραίο ελικόπτερο :: 27-02-2003) 

Εντοπίστηκε στο βυθό το μοιραίο ελικόπτερο

Βαθυσκάφος "ΘΕΤΙΣ". Θα καταδυθεί σήμερα προκειμένου να φωτογραφίσει την άτρακτο και το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου

Σε βάθος 75 μέτρων βρέθηκε χτες, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενάμισι ναυτικό μίλι ΝΑ από το αεροδρόμιο της Ικαρίας, η άτρακτος με τα μέλη του πληρώματος και το ουραίο τμήμα του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που χάθηκε πριν από 15 μέρες στο Ικάριο πέλαγος.

Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από το υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) "Αχιλλέας" στη θαλάσσια περιοχή Φανάρι του Αγίου Κηρύκου, στην προέκταση του αεροδιαδρόμου 33 στον οποίο μπήκε λίγο πριν από την προσγείωση. Όπως λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ), κ. Γ. Χρόνης "από την επεξεργασία των σημάτων εκτιμάται ότι μέσα στην άτρακτο βρίσκονται τα πτώματα των τεσσάρων μελών του πληρώματος". Το γεγονός επιβεβαίωσε τη νύχτα με δηλώσεις του στα "ΝΕΑ" και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Χρήστος Ρέσσος επικαλούμενος την ενημέρωση που είχε από τον επικεφαλής των ερευνών κ. Καραγιώργη.

Σήμερα - αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν - θα καταδυθεί το βαθυσκάφος "ΘΕΤΙΣ", προκειμένου να φωτογραφίσει τα δύο κομμάτια (άτρακτο και ουραίο τμήμα), ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία ανέλκυσης του ελικοπτέρου και απεγκλωβισμού των μελών του πληρώματος. Ήδη έχει ξεκινήσει πλατφόρμα με γερανό από τη Σάμο και ρυμουλκούμενη κατευθύνεται στο σημείο. "Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα αφού, όπως με ενημέρωσαν οι ειδικοί, θα πρέπει να δεθεί κατάλληλα η άτρακτος προκειμένου να μη ''σπάσει'' κατά τη διάρκεια της ανόδου", τονίζει ο κ. Ρέσσος.

Τα δύο κομμάτια του ελικοπτέρου ήταν μέσα στους 40 στόχους που είχαν επιλεγεί από τον δρ Α. Καραγιώργη, γεωλόγο - ωκεανογράφο, από τους συνολικά 100 που καταγράφηκαν στην οθόνη του ηχοβολιστικού μηχανήματος που βρίσκεται πάνω στο ωκεανογραφικό "Αιγαίο" από την πρώτη μέρα των ερευνών.