Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Σύντομη είδηση

( πρόσκληση - απάντηση βενιζέλου για τα μάρμαρα :: 25-02-2003) 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πρόσκληση - απάντηση Βενιζέλου για τα Μάρμαρα

Σε απάντηση της προκλητικής στάσης που επέδειξε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, με τις δηλώσεις του για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλέστηκε την αρετή του μέτρου των πραγμάτων που χαρακτηρίζει την αρχαιοελληνική φιλοσοφική και πολιτική σκέψη.

"Το ύφος του κ. Μακ Γκρέγκορ δεν εναρμονίζεται με το ύφος των δηλώσεων που έχουν κάνει ή των επιστολών που έχουν στείλει προς την ελληνική πλευρά ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και ο πρόεδρος των εφόρων του Βρετανικού Μουσείου. Μετά τα όσα είπε με τόσο απόλυτο τρόπο ο κ. Μακ Γκρέγκορ, τον καλώ στην Ελλάδα να επισκεφθεί στην Ακρόπολη τον Παρθενώνα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα τον βοηθήσει στο να βρει το μέτρο των πραγμάτων".

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Daily Telegraph" εξέφρασε την άρνησή του για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ακόμα και τον δανεισμό τους στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Καθώς ο Παρθενώνας δεν πρόκειται ποτέ να ανακατασκευαστεί, ας προσπαθήσουμε να επανενώσουμε ό,τι έμεινε από αυτόν μόνον εικονικά".