Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( ο τρόμος στην ουαλία έρχεται από τα... αιλουροειδή :: 22-02-2003) 

Ο τρόμος στην Ουαλία έρχεται από τα… αιλουροειδή

Κάτοικοι της Ουαλίας καταγγέλουν όλο και πιο συχνά επιθέσεις μεγάλων αιλουροειδών

Στην ύπαιθρο της Δυτικής Ουαλίας ο τρόμος έχει πράσινα μάτια, σώμα αιλουροειδούς και δίψα για αίμα. Μυθοπλασίες ευφάνταστων χωρικών; Αρκετοί το πιστεύουν. Ο Φίλιπ Τζόουνς, κάτοικος της ουαλικής επαρχίας, δεν πίστευε ποτέ τις φήμες περί επιθέσεων τεράστιων αιλουροειδών εναντίον ζώων στην περιοχή. Μέχρι εκείνη τη νύχτα που επέστρεφε από τη δουλειά του. "Είδα δύο πράσινα μάτια δίπλα στον δρόμο. Σπινθηροβόλησαν στιγμιαία και ύστερα χάθηκαν. Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Το είπα σε μια συνάδελφό μου και μου απάντησε πως το ίδιο είχε συμβεί και σε αυτήν". Οι κάτοικοι της Δυτικής Ουαλίας βγαίνουν τα βράδια οπλισμένοι. Η θανάτωση ενός σκύλου τον Ιανουάριο από αγνώστου ταυτότητας ζώο κινητοποίησε και την αστυνομία που πλέον επιδίδεται σε εξονυχιστικές έρευνες σε 24ωρη βάση. Μόνο τον περασμένο χρόνο, ο Βρετανικός Σύλλογος για τα Αιλουροειδή κατέγραψε 1.077 αναφορές από κατοίκους που είπαν ότι είδαν τα περίεργα ζώα, η ακριβής ταυτότητα των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί.

Οι προφυλάξεις. Οι γονείς αγωνιούν για τα παιδιά τους, τα οποία μέχρι χθες έπαιζαν ασφαλή στις αυλές ενώ η αστυνομία συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους να φέρουν μεγάλους φακούς όταν βγαίνουν έξω τη νύχτα, πάντα με δεύτερο άτομο, και να μετρούν καθημερινά τα ζώα τους αναφέροντας την όποια απώλεια. Παρά τις προφυλάξεις που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο όμως, ακόμη και η ίδια η αστυνομία τονίζει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αδιαμφισβήτητη φωτογραφική απόδειξη ότι μεγάλα αιλουροειδή δρουν πράγματι στην περιοχή.

Η επικρατέστερη θεωρία για το πώς μπορεί να έφθασαν στην Ουαλία τα ζώα αυτά πάει πίσω μερικές δεκαετίες, στο 1976, όταν με ειδική νομοθεσία οι ιδιοκτήτες μεγάλων αιλουροειδών υποχρεώθηκαν να τα βάλουν σε ακριβά κλουβιά και να αποκτήσουν άδειες κατοχής, γεγονός που εξώθησε πολλούς να τα αφήσουν ελεύθερα. Πέντε χρόνια αργότερα, ένας άλλος νόμος απαγόρευε την απελευθέρωση άγριων ζώων στη φύση. Όλα δείχνουν πως ήταν ήδη πολύ αργά.

LINKS:

* www.britishbigcats.com