Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Σύντομη είδηση

( αθωώθηκαν οι εκδότες για τα συγγράμματα :: 21-02-2003) 

Αθωώθηκαν οι εκδότες για τα συγγράμματα

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι εκδότες κ.κ. Αναστάσιος Κυριακίδης και Δημήτριος Κυριακίδης, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για απάτη σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1.608/1950).

Η υπόθεση αφορούσε τις υπερκοστολογήσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, από τις οποίες εφέρετο να είχε ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με περίπου 300.000.000 δραχμές. Ωστόσο, τα μέλη του δικαστηρίου, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και τις καταθέσεις των μαρτύρων που εξετάστηκαν τις τρεις μέρες που διήρκεσε η ακροαματική διαδικασία, έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία που τους είχε αποδοθεί και κήρυξαν αθώους τους δύο εκδότες. Καθοριστικό ρόλο για την έκδοση της απαλλακτικής απόφασης έπαιξαν οι καταθέσεις των μελών της Επιτροπής Κοστολόγησης του υπουργείου Παιδείας, τα οποία καταθέτοντας βεβαίωσαν το δικαστήριο ότι δεν εξαπατήθηκαν από τους κατηγορουμένους όταν καθόριζαν τις τιμές των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του και ο εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί επίσης την αθώωση των δύο κατηγορουμένων.