Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( συνετρίβη αεροσκάφος με 302 επιβαίνοντες στο ιράν :: 20-02-2003) 

Συνετρίβη αεροσκάφος με 302 επιβαίνοντες στο Ιράν

Ιρανικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ με 302 επιβαίνοντες συνετρίβη χθες στο νοτιοανατολικό Ιράν. Η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. Το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την πόλη Ζαεντάν, στα ιρανοπακιστανικά σύνορα, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου και συνετρίβη σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της πόλης Κερμάν, που ήταν ο προορισμός του, περίπου 1.100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση, το αεροσκάφος ήταν στρατιωτικό και οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και αξιωματικοί της ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το αίτιο της συντριβής ήταν πιθανότατα η κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή.

Η ιστορία

Σειρά αεροπορικών δυστυχημάτων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στο Ιράν, τα περισσότερα από αυτά με ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη. Ουκρανικό Αντόνοφ-140 είχε καταπέσει σε ορεινό όγκο τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ είχε ήδη αρχίσει τη διαδικασία της προσγείωσης κοντά στο Ισπαχάν. Τουλάχιστον 46 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροπλάνο, όλοι επιστήμονες, είχαν χάσει τη ζωή τους. Πέρυσι τον Φεβρουάριο, ρωσικό Τουπόλεφ-154, στο οποίο επέβαιναν 119 άνθρωποι, είχε συντριβεί σε χιονισμένα βουνά, κοντά στον προορισμό του, την πόλη Χοραμαμπάντ, 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.