Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( λουκάνικα από αίμα ή φάλαινα τουρσί; :: 15-02-2003) 

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Λουκάνικα από αίμα ή φάλαινα τουρσί;

Ωμό, αποσυντεθειμένο κρέας καρχαρία ή αλλιώς «χακάρλ» (hakarl). Δεν φαίνεται και ο καλύτερος μεζές. Για τον μέσο Ισλανδό όμως, ίσως να μην υπάρχει γευστικότερη λιχουδιά! Ιδίως όταν έχει θαφτεί στην ακροθαλασσιά και έπειτα αφεθεί να στεγνώσει κρεμασμένο επί τρίμηνο. Που και πάλι κάτι της λείπει. Η τελειότητα στο συγκεκριμένο πιάτο προϋποθέτει… τα ούρα του σεφ στο κρέας πριν από το θάψιμο στην άμμο!

Η Ισλανδία, στο δυτικό άκρο της Ευρώπης, ακριβώς νότια του Αρκτικού Κύκλου, φημίζεται για τα πλέον παράδοξα εδεσματολογικά πρότυπα. Ψαροκεφτέδες αλλά και καπνιστό αλογίσιο κρέας διατίθενται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στα ισλανδικά σούπερ μάρκετ.

Τα φαγητά. Μέσα Φεβρουαρίου, ακόμη και τα πιο δυνατά ισλανδικά στομάχια δοκιμάζονται από την άφιξη των παραδοσιακών φαγητών Θόρι. Λουκάνικα από πηγμένο αίμα (blodmor), λειωμένα αμελέτητα κριαριού (hrusprungar), λίπος φάλαινας διατηρημένο σε άλμη (hvalspik), αυτά και τόσα άλλα περιχυμένα με σάλτσα από τοπικά αλκοολούχα ποτά, κυριαρχούν στην περίφημη 13η εβδομάδα του χειμώνα, όταν πραγματοποιείται το φεστιβάλ του Θόραμπλοτ (Thorrablot), ένα γεγονός μοναδικό στην Ισλανδία.