Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( "για μένα θα είναι πάντα στάλινγκραντ..." :: 31-01-2003) 

"Για μένα θα είναι πάντα Στάλινγκραντ…"

Ιστορική επέτειος. Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή από τη Μάχη του Στάλινγκραντ και οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς ακολουθούν εντατικούς ρυθμούς

Αρχικά, το 1589, ονομάστηκε Τσαρίτσιν. Κατόπιν, το 1925, Στάλινγκραντ.

Μετά τον θάνατο του Στάλιν, μετονομάστηκε το 1961 σε Βόλγκογκραντ. Με την 60ή, όμως, επέτειο από τη Μάχη του Στάλινγκραντ προ των πυλών, και μέσα στη φρενίτιδα των προετοιμασιών για τους επιβεβλημένους εορτασμούς, πολλοί βετεράνοι διαμαρτύρονται ότι η πόλη που υπερασπίστηκαν τόσο ηρωικά στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν υφίσταται πλέον επισήμως και ζητούν να μετονομαστεί ξανά το Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ.

"Για μένα θα είναι πάντα Στάλινγκραντ", λέει ο 80χρονος Φιόντορ Κοβάλιτς, και τα μάτια του βουρκώνουν καθώς θυμάται τον πόλεμο και τους 27 εκατομμύρια Σοβιετικούς που έχασαν τη ζωή τους. "Όλος ο κόσμος γνωρίζει το Στάλινγκραντ και τα όσα συνέβησαν εδώ". Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή από τη Μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία κατέληξε σε ήττα των Γερμανών ναζιστών αλλά κόστισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο Σοβιετικούς στρατιώτες και πολίτες. Και η μνήμη της θα εορταστεί με μεγαλοπρέπεια - εργάτες καθαρίζουν ήδη από τον πάγο τα ολισθηρά σκαλιά που οδηγούν στο Μνημείο Στρατιωτικής Δόξας και αναρτούν τεράστια πανό τα οποία καλωσορίζουν τους βετεράνους.

Υποστηρικτές

Το κίνημα υπέρ της αποκατάστασης της σοβιετικής ονομασίας της πόλης αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Ο Ρώσος πρόεδρος, ωστόσο, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταστήσει σαφείς τις προσθέσεις του. Πρόσφατα σημείωσε πως τα σύμβολα της σοβιετικής εποχής πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή.

"Αρχικά", αντιτείνει ο Μιχαήλ Μπράνοβσκι, ένας 16χρονος μαθητής, "το όνομα Στάλινγκραντ τιμούσε έναν άνδρα, μετά τη μάχη και τη νίκη, όμως, αυτό άλλαξε.

Το όνομα έγινε σύμβολο του ηρωισμού ολόκληρου του έθνους. Έχασε τον συσχετισμό του με τον Στάλιν".