Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( 7 χρόνια φυλακή για τον πρώην αρχηγό της μυστικής αστυνομίας :: 31-01-2003) 

ΣΕΡΒΙΑ

7 χρόνια φυλακή για τον πρώην αρχηγό της μυστικής αστυνομίας

Ράντομιρ Μάρκοβιτς. Δικαστήριο του Βελιγραδίου τον καταδίκασε χθες

Σε επταετή φυλάκιση καταδίκασε χθες δικαστήριο του Βελιγραδίου τον πρώην αρχηγό της σερβικής μυστικής αστυνομίας, Ράντομιρ Μάρκοβιτς, για την εμπλοκή του στη δολοφονία τεσσάρων αξιωματούχων της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 1999.

Ένα μεγάλο φορτηγό είχε πέσει τότε εσκεμμένα, νοτίως του Βελιγραδίου, πάνω σε φάλαγγα αυτοκινήτων που μετέφερε τον Βουκ Ντράσκοβιτς, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Ντράσκοβιτς σώθηκε, αλλά τέσσερις συνεργάτες του έχασαν τη ζωή τους. Ο Ντράσκοβιτς κατηγόρησε από την αρχή τις μυστικές υπηρεσίας για το σκηνοθετημένο δυστύχημα, όπως και για μία ακόμη απόπειρα εναντίον της ζωής του, τον Ιούνιο του 2000 στο Μαυροβούνιο. Και χθες ο Μάρκοβιτς, ο οποίος ήταν αρχηγός της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας της Σερβίας από το 1998 έως το 2001, κατά τα τελευταία δηλαδή χρόνια της κυριαρχίας του Μιλόσεβιτς, κρίθηκε ένοχος για προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος. Παράλληλα, δύο άτομα που είχαν προσληφθεί από την εν λόγω Υπηρεσία για να διαπράξουν το έγκλημα καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκισης έκαστος.

Αρχικά, ωστόσο, ο Μάρκοβιτς, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου χιλιάδες άτομα πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στο Κόσοβο και δεκάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες υψηλών προσώπων συνέβησαν στη Σερβία, είχε κατηγορηθεί για δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας. Και στο τέλος της διαδικασίας, ο εισαγγελέας του δικαστηρίου είχε προτείνει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης σαράντα ετών. Γι' αυτό και η ποινή επταετούς φυλάκισης που του επεβλήθη τελικά για "προσπάθεια συγκάλυψης των δολοφονιών" προκάλεσε τη μήνι των συγγενών των θυμάτων. Τα επεισόδια που προκλήθηκαν, μάλιστα, δεν επέτρεψαν στον δικαστή να αιτιολογήσει την ποινή. "Σήμερα, στο δικαστήριο αυτό, αυτοί που δολοφονήθηκαν… δολοφονήθηκαν και πάλι", δήλωσε ο Ντράσκοβιτς. "Η ποινή αυτή είναι επαίσχυντη", δήλωσε ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων. Και οι δύο πλευρές θα ασκήσουν, όπως έγινε γνωστό, έφεση.