Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - στο στόμα του λύκου :: 28-01-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Στο στόμα του λύκου

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σνόμπαραν τα δωρεάν κονδύλια που τους προσέφεραν τα προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης;

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η αιτία της αδιαφορίας είναι η γραφειοκρατία. Λένε, δηλαδή, όσοι υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, ότι τα έγγραφα που έπρεπε να συμπληρώσουν οι μικρομεσαίοι για να διεκδικήσουν τα κονδύλια ήταν πολλά και περίπλοκα και αυτό αποθάρρυνε την προσέλευσή τους.

Οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι αποδίδουν ευθύνες στα υψηλά πλαφόν ως προς τον αριθμό εργαζομένων και τον τζίρο που έθεταν οι προκηρύξεις. Τα όρια αυτά, λένε, απέκλεισαν αυτομάτως την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Πιο εύλογη, όμως, φαίνεται να είναι μια τρίτη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η αποχή των μικρομεσαίων οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης τους προς τις τράπεζες που επελέγησαν ως ενδιάμεσοι φορείς. Οι μικρομεσαίοι θεωρούν τις τράπεζες περίπου ως "φυσικούς αντιπάλους" τους, αφού αυτές είναι που τους δανείζουν με υψηλά επιτόκια. Αισθάνθηκαν λοιπόν σαν να τους έριξαν στο στόμα του λύκου. Και προτίμησαν να το αποφύγουν. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως, γιατί το μόνο που δεν χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι να καθυστερεί το ΚΠΣ λόγω αδιαφορίας των επωφελουμένων!