Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( γνωμη - ο τελευταίος να κλείσει τα φώτα :: 27-01-2003) 

ΓΝΩΜΗ Ο τελευταίος να κλείσει τα φώτα

Την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον σύσσωμου του αραβικού κόσμου, οι Άραβες κλαψουρίζουν, βουτηγμένοι στην υποταγή. Όλοι λένε, εν μέρει δικαίως, ότι το Ισλάμ πρέπει να μεταρρυθμιστεί και ότι το αραβικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτο, επειδή είναι, κατ' αποτέλεσμα, σχολείο που παράγει φανατισμένους και καμικάζι και το οποίο χρηματοδοτείται όχι απλώς από τρελούς ιμάμηδες και πλούσιους υποστηρικτές του, όπως ο Οσάμ μπιν Λάντεν, αλλά και από κυβερνήσεις που θεωρούνται ότι είναι σύμμαχες των ΗΠΑ.

Οι μόνοι "καλοί" Άραβες είναι εκείνοι που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, κατηγορώντας τη σύγχρονη αραβική κουλτούρα και κοινωνία, χωρίς καμία επιφύλαξη.

Την ίδια ώρα, μέσα σε ολόκληρο αυτό το απελπιστικό τοπίο, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η απόλυτη υποταγή και αδυναμία του αραβικού κόσμου ως συνόλου.

Οι αραβικές κυβερνήσεις - όχι, οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες από την ηγεσία μέχρι τη λαϊκή τους βάση - κάθονται στις θέσεις τους και απλώς περιμένουν, την ώρα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στρατεύματα και ετοιμάζονται να χτυπήσουν. Η σιωπή των αραβικών χωρών είναι εκκωφαντική.

Η απαράδεκτη ανικανότητά μας, η παθητική μας στάση και η αδυναμία μας να βοηθούμε τώρα ειδικά που χρειαζόμαστε περισσότερο από καθετί δύναμη, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μία εκπληκτική έκφραση που με ακρίβεια και ειρωνεία φανερώνει την κατάντια μας: ο τελευταίος που θα φύγει, να κλείσει τα φώτα.