Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - "ο έπαινος περισσεύει, η φαντασία λείπει" :: 27-01-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ "Ο έπαινος περισσεύει, η φαντασία λείπει"

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ

Προχθές, την ημέρα που το ΕΚΟΦΙΝ διατύπωνε τις αυστηρές συστάσεις του για τα οικονομικά μας, την ίδια ημέρα, αν τύχαινε, έβλεπες την εικόνα της άλλης, της χαρίεσσας, της πτερωτής οικονομίας. Παρακολουθούσα σοβαρή εκπομπή τηλεδιάσκεψης για θέματα ευρωπαϊκά. Ανάμεσα στους συζητητές και υφυπουργός, ευγενής και συμπαθητικός κατά τα άλλα, αποφάνθηκε με εκχειλίζουσα ικανοποίηση ότι οι δικοί μας, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ε.Ε., ρυθμοί "χρυσού μεταλλίου", θα ήσαν ακόμη πιο εντυπωσιακοί αν για το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν είχε συνυπολογισθεί ο μεγάλος αριθμός των οικονομικών μεταναστών!! Τι μπορεί να πει κανείς σε όσους απορούν, παραπονούνται ή και στενοχωρούνται με την οικονομική πολιτική, το "πνεύμα" της, τον αέρα της έπαρσης και την αδυναμία της να πείσει.

Θυμάμαι κάποτε άλλοτε, πολύ παλιά, είχε χαθεί η προοπτική των πραγμάτων όταν πανηγύριζαν τότε για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 6% ή και 8%, μιας οικονομίας όμως σαθρής, χωρίς παραγωγική βάση, και με τα παράσιτα παντού. Και ίσως τότε να μην μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Αυτό που μας πληγώνει σήμερα είναι ότι η οικονομία έχει σοβαρές προοπτικές και νέες δυνατότητες συμπεριφοράς και ελιγμών, μόνο που ο χρόνος στενεύει. Αντί, λοιπόν, να τον σπαταλούμε στον κενό αυτοέπαινο, να περιγράψουμε και να αποδεχθούμε ένα στοιχειώδες πλαίσιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας με στόχο τη διεύρυνση και ενίσχυση της παραγωγικής δομής και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Νέες δραστηριότητες, νέες δεξιότητες, νέες υπηρεσίες, άλλα προϊόντα, π.χ., παγκόσμια προώθηση μεσογειακής διατροφής, νέοι τρόποι.

Κεντρικό στοιχείο θα είναι οι νέες παραγωγικές μας δυνάμεις, που σ' αυτές πρωτεύοντα ρόλο θα έχει το κεκρυμμένο, ανεκμετάλλευτο, το πολύτροπο νέο ανθρώπινο δυναμικό, διάσπαρτο στους ορίζοντες. Το επικοινωνιακό κροτάλισμα δεν αρκεί· φαντασία χρειάζεται.