Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( ματιες - νεόπλουτοι :: 25-01-2003) 

ΜΑΤΙΕΣ Νεόπλουτοι

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, πηγαίνω, με φίλους, σε διάφορες ταβέρνες, για φαγητό. Συνήθως, οι ταβέρνες αυτές βρίσκονται σε γειτονιές κοντά στην Ακρόπολη. Τα χρήματα που πληρώνουμε δεν είναι πολλά: περίπου 15 ευρώ το άτομο. Μερικά βράδια, πληρώνουμε και 20 ευρώ. Ποτέ περισσότερα. Και πίνουμε και ένα μπουκάλι κρασί, απαραιτήτως. Εκτός κι αν ο ταβερνιάρης έχει δικό του βαρέλι, οπότε πίνουμε πιο πολύ.

Έχω μια φίλη που "γουστάρει" μεν τα λαϊκά ταβερνάκια, αλλά τρελαίνεται για στέκια με "όνομα". Μιλάω για κάποια στέκια του Κολωνακίου, της Πλάκας, της Ιεράς Οδού και της πέριξ περιοχής, των βορείων προαστίων, του Πειραιά και, βεβαίως, της παραλίας. Σ' αυτά τα μαγαζιά η φίλη μου πληρώνει 100-150 ευρώ για κάθε άτομο που έχει προσκαλέσει στη συντροφιά της! Και γνωρίζει - μου λέει - και ακριβότερα "ρεστοράν"!..

Το φαγητό, σ' αυτά τα "φαρμακεία", δεν είναι "ιδιαίτερο". Γνωστά πράγματα, με κάμποσες ξενόγλωσσες σάλτσες. Υπάρχει, όμως, "περιβάλλον": πολιτικοί, κοσμικοί, καλλιτέχνες της μόδας, στελέχη τραπεζών, ωραίες γυναίκες. Και υπάρχουν και σερβιτόροι με "ύφος": σου φέρνουν το πιάτο σου και σε κοιτάζουν - αν δεν είσαι … "φραγκάτος" - σα να σου κάνουν χάρη!

(Ανοίγω μια παρένθεση, για να σημειώσω ότι στους πολιτικούς περιλαμβάνονται, σε ποσοστό 80%, στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το υπόλοιπο 20% το αποτελούν Νεοδημοκράτες.

Κάποιο βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάει μια βόλτα σ' αυτά τα "φαγάδικα". Είμαι βέβαιος ότι δεν θα αισθανθεί καθόλου καλά. Δεν είναι δυνατόν, σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ορισμένοι Πασόκοι να είναι οι καλύτεροι πελάτες αυτών των μαγαζιών. Και με την ευκαιρία: τι ήταν αυτό με τη Φώφη Γεννηματά και τα ζεϊμπέκικα με τις τηλεοράσεις, στο σπίτι της; Όλη αυτή η φιέστα, με τους εκατοντάδες καλεσμένους, σε πολύ κόσμο, που συμπαθεί την υπερνομάρχη, δεν άρεσε).

Τα έγραψα όλα αυτά για τις ταβέρνες κ.λπ., γιατί είδα στον "Ταχυδρόμο" ένα ρεπορτάζ για "αξέχαστα δείπνα" στη Ρώμη. Οι τιμές (σε εστιατόρια πολυτελείας αναφέρομαι) ξεκινάνε από 20 ευρώ το άτομο ("Remo"), περνάνε στα 30-35 και φτάνουν - ένα, μόνο - τα 80-110 ("La Rosetta"). Στα περισσότερα, πληρώνει το ζευγάρι γύρω στα 50- 60 ευρώ. Αλλά η Ρώμη είναι Ρώμη. Δεν είναι η νεόπλουτη Αθήνα, όπου κάποιοι όταν τους παίρνουν το πορτοφόλι για ένα γεύμα αισθάνονται σπουδαίοι…