Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - περισσεύει η αισιοδοξία :: 24-01-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Περισσεύει η αισιοδοξία

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

"Έτος εισαγγελέων"! Η τελευταία φορά που έγινε βάσιμα λόγος για κάτι τέτοιο σε μια ευρωπαϊκή χώρα ήταν η Ιταλία, στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Το αποτέλεσμα είχε ονοματεπώνυμο: Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

"Έτος εισαγγελέων". Χρειάζεται εισαγγελέας είπαν στην κοπή της πίτας των εισαγγελέων, όταν η κοινωνία εμφανίζει σημεία σήψης, απαξίωσης, διαφθοράς.

Μάλλον περίσσεψε η αισιοδοξία στην κοπή της πίτας. Και παρεμπιπτόντως, το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, όπως κάθε σύγχρονης κοινωνίας, είναι άλλο. Μόνο που δεν θα βρει κανείς λέξη γι' αυτό στα απομνημονεύματα του Ντι Πιέτρο.

Οι εισαγγελείς θα έπρεπε να διαβάσουν Ντάρεντορφ: "Γιατί ισχύουν οι νόμοι;

Γιατί τους ακολουθούμε, ακόμα και όταν δεν μας βλέπει η αστυνομία;" αναρωτιέται ο μεγάλος κοινωνιολόγος. Το εύρημά του είναι μια σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τον νόμο, που δεν βασίζεται στην καταστολή αλλά στην πεποίθηση ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Αυτό όμως δεν γίνεται με μεγαλόστομες εξαγγελίες. Δεν γίνεται επιλεκτικά, όταν εκκρεμούν χιλιάδες ανοικτές υποθέσεις. Όταν ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης μιας κοινής δίκης εξασφαλίζει τουλάχιστον πενταετή ασυλία στους παραβάτες. Δεν γίνεται, σε ένα έτος εισαγγελέων. Χρειάζεται χαμηλούς τόνους, διάρκεια και συνέπεια. Οι εισαγγελείς δεν είναι γκοστμπάστερ που διώχνουν ακαριαία τα φαντάσματα, όταν κάτι παράξενο γίνεται στη γειτονιά.