Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - απόδοση και ανταμοιβή :: 21-01-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Απόδοση και ανταμοιβή

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ ΑΔΕΔΥ και υπουργείου Οικονομικών, είναι μια καλή ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα "Δημόσια Διοίκηση" γενικά.

Και μια αιχμή του θέματος αυτού είναι χωρίς αμφιβολία η ιεραρχία. Πολύ σωστά ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης υποστηρίζει ότι το νέο μισθολόγιο πρέπει, μεταξύ άλλων, να αποκαθιστά την ιεραρχία μέσω των αμοιβών, σε συνδυασμό βεβαίως με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και την αξιοκρατική επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Στο κάτω-κάτω, ο μισός προϋπολογισμός περίπου προορίζεται για μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν φροντίσει ώστε αυτό το ποσόν να αξιοποιηθεί σωστά, τότε τι νόημα έχει να υποστηρίζει ότι διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογουμένων;

Η ενίσχυση της ιεραρχίας στο Δημόσιο, αν πράγματι βασιστεί στην αρχή της αξιοκρατίας, μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Έλληνες πολίτες. Αν ο καθένας ξέρει ότι θα κριθεί και θα ανταμειφθεί για τη δουλειά του, η απόδοσή του θα είναι καλύτερη. Λογικά, επομένως, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να συμφωνούν με την ιδέα, αν δεν θέλουν να συνεχισθεί η υπονόμευση του ρόλου του δημόσιου τομέα.