Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - αξιολογήσεις και ερωτήματα :: 17-01-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Αξιολογήσεις και ερωτήματα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΛΦΕΛΗΣ

Σ' αυτή τη ζωή ο καθένας έχει τα δικά του (οικονομικά) συμφέροντα.

Επίσης, πολλές φορές οι άνθρωποι λειτουργούν εντελώς ανορθολογικά. Επομένως, αντί να ηθικολογώ θα προτιμούσα καλύτερα να υποβάλω ευθέως ορισμένα ερωτήματα (ή να διατυπώσω κάποιες κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις) για τη γνωστή υπόθεση των "γκανγκστερικών εκβιασμών".

1. Δικονομικό ερώτημα: Ποιο είναι, ειλικρινά, το δικονομικό νόημα της παραγγελίας μιας καινούργιας προκαταρκτικής εξέτασης, όταν το περίφημο "σημείωμα Αγγελόπουλου" βρίσκεται στα χέρια άλλου εισαγγελέα από τον Ιούλιο;

Τι έκανε και πώς διαχειρίστηκε αυτό το πληροφοριακό υλικό η τότε εισαγγελικής αρχή; Όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία αποκαλύπτονται τώρα, είναι προφανώς γνωστά - τουλάχιστον τα περισσότερα - στις εισαγγελικές αρχές από τότε. Τι συμβαίνει λοιπόν;

2. Πολιτική αξιολόγηση: Η αποκάλυψη της υπόθεσης των εκβιασμών διαψεύδει - προς το παρόν τουλάχιστον - όλους εκείνους που περιόριζαν το καλοκαίρι το εύρος της τρομοκρατικής δραστηριότητας στη μικρή ομάδα κάποιων ανθρώπων, που είχαν ένα αναμφισβήτητο μορφωτικό (και πολιτικό) έλλειμμα. Τώρα ενδείκνυται οι έρευνες να επεκταθούν προς κάθε κατεύθυνση (μυστικές υπηρεσίες κ.λπ.) αν θέλουμε φυσικά να διαφωτίσουμε ολοκληρωμένα αυτή την περίοδο της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

3. Σαιξπηρική αναφορά: Ο Σαίξπηρ στον "Τίμωνα τον Αθηναίο" κατέκρινε τη λατρεία του κίτρινου δούλου (: του χρήματος), γιατί αλλοτρίωνε τα πάντα. Έκανε το μαύρο άσπρο, το άσχημο ωραίο κ.λπ.

Σήμερα - στην εποχή του δικτυακού καπιταλισμού και των mass media - κάποιοι "πουλούν και την ψυχή τους" για λίγη δημοσιότητα!

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Χρειάζεται να παλέψουμε όλοι για μια καινούργια πολιτική (και κοινωνική) κουλτούρα, που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα!