Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Σχόλιο

( τα λίγα των πολλών... :: 17-01-2003) 

ΔΙΚΤΥΟ

Τα λίγα των πολλών…

Γ.Δ.Κ.Σ.

Να επανέλθω στο θέμα των επιχορηγήσεων για το θέατρο. Έγραψα για το φλέγον θέμα του έγκαιρου χρόνου που θα πρέπει να ανακοινώνονται και που πιστεύω ότι μόνο μια γραφειοκρατική αντίληψη θα μπορούσε να μην το βρει απλούστατο. Δυο λόγια και επί των συγκεκριμένων επιχορηγήσεων για το 2002- 2003. Δεν έχω τον κατάλογο των εκατόν τριών που έκαναν αίτηση, αλλά πιστεύω ότι ο αριθμός των τριάντα εννέα που επιχορηγήθηκαν είναι πολύ μεγάλος. Και όχι μόνον αναλογικά ως προς τις αιτήσεις ­ ο ένας στους… δυόμισι που ζητούν, παίρνει. Από μόνο του το νούμερο των θιάσων είναι μεγάλο. Υπάρχουν τριάντα εννέα θίασοι συν δώδεκα οι διετούς προγραμματισμού, των οποίων η επιχορήγησή "τρέχει" ακόμα, σύνολο πενήντα ένας που αξίζει να επιχορηγούνται; Ποιος να το πιστέψει… Από την άλλη, ποσά από περίπου 18 έως 53 χιλιάδες ευρώ ­ 6 έως 18 εκατομμύρια δραχμές ­ για μια συνεπή και ευπρεπή παραγωγή εν έτει 2003 είναι "τσουρούτικα". Γιατί αυτή η νοοτροπία τού "λίγα σε πολλούς"; Για να είναι λιγότεροι οι δυσαρεστημένοι;

…και οι μη εξαιρετέοι

Όσο για τα ονόματα των επιχορηγουμένων… Βέβαια, κάθε χρόνο που ανακοινώνονται, για τον καθένα απ' αυτούς μπορεί να υπάρχει διαφωνία. Φυσικό είναι. Τα κριτήρια είναι πολλά, εκ των οποίων ορισμένα υποκειμενικά. Μόνον αν βρεθείς στην επιτροπή, μπορείς να καταλάβεις. Σε κάποιους όμως σταματώ. Διότι είδα να "ανακυκλώνονται" ­ άλλη μια φορά ­ μερικοί θίασοι που, πέραν των όσων υπόσχονται στις αιτήσεις τους, εδώ και χρόνια τα αποτελέσματα της δουλειάς τους είναι τουλάχιστον μέτρια και πρόσφατα, για ορισμένους, εξαμβλωματικά.

Κατά κοινή ομολογία. Ή, νεώτεροι που έδωσαν ήδη δυο-τρία δείγματα, τα οποία όμως λένε ότι… τσου, το πράγμα "δεν τραβάει", δεν πρόκειται να έχουν εξέλιξη. Ε, λοιπόν, αυτοί οι θίασοι έχουν επιχορηγηθεί. Και κάποιοι αδρά. Και δεν είναι λίγοι. Το σκεπτικό της αρμόδιας επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα και που, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πολύ σωστά μιλάει για "ομάδα επιχορηγούμενων θιάσων που τείνει να παγιωθεί" δεν αντιφάσκει προς την απόφασή της; Ειδεμή ποιους εννοεί; Φοβάμαι ότι πολλοί του θεάτρου μας ανακάλυψαν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Συνδέθηκαν με φιλικούς, πολιτικούς ή και επαγγελματικούς δεσμούς με τους καθ' ύλην αρμόδιους για τις επιχορηγήσεις, τρύπωσαν και σε διάφορες άλλες επιτροπές του ΥΠΠΟ, δίνουν τακτική "παρουσία" στα "πέριξ" και έχουν θεωρηθεί πλέον "αυτονόητοι" στη λίστα των επιχορηγήσεων. Έτσι, δεν "πάει" όμως.