Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - αισιόδοξα αλλά δύσκολα... :: 16-01-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Αισιόδοξα αλλά δύσκολα…

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Και ποιος δεν εύχεται να επιβεβαιωθεί το υπουργείο Οικονομίας στην πρόβλεψή του ότι η ελληνική οικονομία το 2015 θα έχει επιτύχει να συγκλίνει σε πραγματικούς όρους με το μέσο επίπεδο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 12 αυτά χρόνια που απομένουν μέχρι τότε φαντάζουν λίγα μπροστά στις τρεις δεκαετίες που προβλέπει από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπάρχουν, όμως, μερικά "σκοτεινά" σημεία στην πρόβλεψη της κυβέρνησης, τα οποία την καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξη. Ένα από αυτά είναι ότι στηρίζεται στην παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης κατά 2-2,5% υψηλότερους από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα η πρόβλεψη αυτή είναι όχι μόνο αισιόδοξη αλλά και ιδιαίτερα δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να εξηγήσει αν κατά τον υπολογισμό του μέσου επιπέδου ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να φθάσει η Ελλάδα έχει λάβει υπόψη το σύνολο των 25 χωρών-μελών της Ε.Ε. μετά τη διεύρυνση ή την Ευρώπη των 15. Γιατί, άλλο πράγμα είναι να συγκλίνουμε με το μέσο επίπεδο ανάπτυξης των 15 και άλλων των 25, το οποίο θα είναι σαφώς χαμηλότερο και εγγύτερα σε αυτό που ήδη βρίσκεται η ελληνική οικονομία.