Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - διεθνής επίθεση από το... εσωτερικό :: 16-01-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Διεθνής επίθεση από το… εσωτερικό

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Οι διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων υπέρ της λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν έχουν ενθαρρύνει τους διεθνείς μεσολαβητές, οι οποίοι επενδύουν στη δυναμική που δημιουργούν οι λαϊκές αντιδράσεις για να καμφθεί η αντίσταση του Ρ. Ντενκτάς.

Ηνωμένα Έθνη και Αμερικανοί θεωρούν ότι για πρώτη φορά τόσοι παράγοντες συγκλίνουν προς την επίτευξη συμφωνίας και δεν θέλουν να απολέσουν την ευκαιρία. Δεν τους πτοούν η ανυπαρξία χρόνου, ούτε τα εμπόδια που δημιουργούν οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και η ανακατάταξη προτεραιοτήτων που αναπόφευκτα προκαλούν οι προετοιμασίες για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Για χρόνια δυσφορούσαν με τη στάση τού κ. Ντενκτάς, αλλά προσπαθούσαν να τηρούν "ίσες αποστάσεις". Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς έβλεπαν ότι εξ αιτίας του χανόταν η "μεγάλη ευκαιρία" της κοινής ένταξης στην Ε.Ε., άρχισαν να αγανακτούν. Στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης απηύδησαν.

Κινούμενοι εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων που έθεσαν οι ίδιοι - με σκοπό να μη χαθεί το κίνητρο της κοινής ένταξης και των δύο κοινοτήτων στην Ε.Ε. τον Απρίλιο - ΟΗΕ και ΗΠΑ επιλέγουν να υποβαθμίσουν τις ενστάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπολογίζουν στη σύμφωνη γνώμη Αθήνας και Άγκυρας (τουλάχιστον της κυβέρνησης Ερντογάν) και ασκούν τις ύστατες πιέσεις στον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπουν τη διαφαινόμενη απώλεια της λαϊκής υποστήριξης στο πρόσωπό του.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να μεταπείσει τον κ. Ντενκτάς, αλλιώς να δρομολογήσει την αντικατάστασή του, ενώ με αυτό το σκεπτικό κινήθηκαν τόσο ο Κόφι Ανάν όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν χαιρέτισαν τις πρόσφατες διαδηλώσεις και ουσιαστικά κάλεσαν τον Ρ. Ντενκτάς να εισακούσει την επιθυμία της κοινότητάς του και να αποδεχθεί το σχέδιο, αλλιώς να εξετάσει τη λύση της παραίτησης.