Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( ημερολόγιo - βingo :: 21-03-2003) 

Ημερολόγιo Βingo

ΤΑΚΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

Η κ. Ιωάννα Κούρτοβικ έδωσε χθες έναν εξαιρετικής απλότητας και σαφήνειας ορισμό της τρομοκρατίας: «… Να λέμε χωρίς ενδοιασμό πραγματική τρομοκρατία τη βία των ισχυρών σε βάρος των αδυνάτων».

Προσδιορίζοντας δε λίγο νωρίτερα τις έννοιες «ισχυρός και αδύνατος» σημείωσε τη «μοναδική υπεροπλία της πολεμικής μηχανής» έναντι ενός «άοπλου λαού».

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία αφορούσε το αίτημα να διακοπεί η δίκη την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονταν στο Σύνταγμα για να φωνάξουν εναντίον της αιματοχυσίας και της περίπου εκ του ασφαλούς επίδειξης ισχύος από τις ΗΠΑ.

Θα μπορούσε κανείς να συμπληρώσει πολλά στον ορισμό που έδωσε η κ. Κούρτοβικ. Όπως επί παραδείγματι την πρακτική της ενέδρας, ήτοι του κλοιού και των αιφνιδιαστικών (νυχτερινών) επιθέσεων αλλά και την διά των όπλων νομιμοποίηση της περί δικαίου εκδοχής του τρομοκράτη (Μπους).

Το ερώτημα πάντως που δεν ετέθη χθες στη δίκη είναι αν τα κίνητρα του Μπους είναι πολιτικά ή όχι…

Κι αυτό διότι η κ. Κούρτοβικ, όπως και όλοι μας, αυτή τη στιγμή κρίνουμε τη βαρβαρότητα και όχι τα κίνητρά της. Όπως άλλωστε έγραφε και ο Ρεϊμόν Κενό η ιστορία της ανθρωπότητας δεν ειναι παρά η ιστορία του ανθρώπινου πόνου… Όπου κι αν εκδηλώνεται και ποτέ κατά περίσταση…