Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - κακή στιγμή :: 21-03-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Κακή στιγμή

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αμερικανικές βόμβες είχαν πέσει οκτώ ώρες πριν. Η Πλατεία Συντάγματος ήταν γεμάτη από 150.000 διαδηλωτές κατά του πολέμου. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν τοποθετηθεί από τα χαράματα για την κρίση. Οι πρώτες εικόνες με τους αμάχους που χτυπήθηκαν είχαν φθάσει στα τηλεοπτικά δίκτυα. Κι εκείνη την ώρα ο Κώστας Σημίτης εισήλθε στην κατάμεστη αίθουσα της προεδρίας, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει για… την πορεία της στρατηγικής της Λισαβώνας! Ανέγνωσε μια μάλλον ουδέτερη πολιτικά δήλωση τριών παραγράφων για το Ιράκ και στη συνέχεια επί 20 περίπου λεπτά, ανέλυε την επιτυχία της προεδρίας για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλα «καυτά» θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Ο και προεδρεύων της Ένωσης Πρωθυπουργός, μάλιστα, αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις για τον πόλεμο - γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι μισοί περίπου ξένοι δημοσιογράφοι. «Θα σας το πω το βράδυ» ήταν το σαφέστατο μήνυμά του.

«C' est triste» («είναι θλιβερό») μονολόγησε Γάλλος δημοσιογράφος. Και η ανταποκρίτρια της εγκυρότερης ίσως βρετανικής εφημερίδας ξεκίνησε το ρεπορτάζ της με τη φράση «ο κ. Κώστας Σημίτης ήταν χθες σαν να ήρθε από άλλο κόσμο». Ήταν μια κακή στιγμή για τον Πρωθυπουργό. Ήταν και μια κακή στιγμή για τη χώρα. Και, κυρίως, ήταν μια κακή στιγμή για την Ένωση, καθ' ότι η Ελλάδα έχει την προεδρία. Μονάχα που η «κακή στιγμή» σημειώθηκε την ώρα της μεγίστης κρίσης - και έχει κόστος.