Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( ημερολογιο - το τέλος μιας λέξης :: 20-03-2003) 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Το τέλος μιας λέξης

ΤΑΚΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

Χρειάστηκε πολλή αξιοπρέπεια και μόλις δύο λεπτά χθες στη δίκη για τον επιτάφιο μιας λέξης…

Ο όρος «εκτέλεση» δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί από συνήγορο στην αίθουσα ­ τουλάχιστον με θράσος και αμετροέπεια απέναντι σε συγγενή δολοφονημένου.

Οι λέξεις «εκτέλεση» και «εκτελεστές» ήταν εδώ και δύο δεκαετίες ένα «κουρδιστό πορτοκάλι», η αρχή ενός μηχανισμού συνειρμών που ύπουλα εξέθετε τα θύματα και που επιχειρούσε από την πίσω πόρτα τη νομιμοποίηση των επιλογών της 17Ν.

Η αστραπιαία αντίδραση, χθες, του κ. Γιώργου Μομφερράτου στην ερώτηση «γιατί εκτέλεσαν τον πατέρα σας» αλλά και η βιαστική υποχώρηση του συνηγόρου που την υπέβαλε έκλεισαν έτσι απλά και γρήγορα ένα ολόκληρο κεφάλαιο της κλασικής «επαναστατικής» επιχειρηματολογίας.

Η εκτέλεση προϋποθέτει δικαστήριο - δηλαδή νομιμοποίηση της αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής στο όνομα της προστασίας του κοινού καλού και επομένως η χρήση της υποδηλώνει την αποδοχή της εξουσίας αυτού που την επιβάλλει.

Ακόμη και σε συνθήκες συνταγματικών παρεκτροπών τα «έκτακτα στρατοδικεία» έχουν ονοματεπώνυμα - άρα είναι ανοιχτά έστω και σε έναν εκ των υστέρων καταλογισμό ευθυνών.

Δεν χρειάζονται άλλες συγκρίσεις. Άλλωστε σε αρκετές ομολογίες κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως μάθαιναν τον στόχο από την τηλεόραση!

Η «εκτέλεση» λοιπόν μάς τελείωσε… Και αυτό δεν είναι λίγο στον βαθμό που « είμαστε αυτό που φαινόμαστε».