Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( γνωμη - ας δείξουν λίγη σοφία... :: 20-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Ας δείξουν λίγη σοφία…

THOMAS L. FRIEDMAN

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πιστεύει πως, ελλείψει εξουσιοδότησης από τον ΟΗΕ, ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα «αυτο-νομιμοποιηθεί» όταν ο κόσμος δει τους περισσότερους Ιρακινούς να χαιρετούν τα αμερικανικά στρατεύματα ως απελευθερωτές. Πιστεύω πως υπάρχει μία αρκετά μεγάλη πιθανότητα να γίνει αυτό.

Οι πόλεμοι, όμως, έχουν πολιτικούς στόχους. Η ανατροπή του Σαντάμ είναι απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής για ένα πιο προοδευτικό Ιράκ και έναν κόσμο με λιγότερους τρομοκράτες. Πριν από περίπου 35 χρόνια, το Ισραήλ νίκησε έναν πόλεμο σε Έξι Ημέρες. Είδε τη νίκη του ως αυτο-νομιμοποιούμενη. Οι γείτονές του την είδαν διαφορετικά, και το Ισραήλ βρίσκεται έκτοτε παγιδευμένο στην Έβδομη Ημέρα - δεν κατόρθωσε ποτέ να μετατρέψει τη νίκη του σε ειρήνη.

Πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, η Αμερική κέρδισε έναν πόλεμο εναντίον του ευρωπαϊκού φασισμού, και τον συμπλήρωσε με ένα Σχέδιο Μάρσαλ και μια προσπάθεια ανοικοδόμησης - κατά έναν τρόπο έκανε τους Αμερικανούς καλοδεχούμενους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα είναι η Ημέρα της Κρίσης για τη δική μας γενιά. Είθε να έχουν οι ηγέτες μας τη σοφία των προγόνων τους…