Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - η γυναίκα του λωτ :: 20-03-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Η γυναίκα του Λωτ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΒΕΒΑΙΟ ότι ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ δεν έχει διαβάσει το μυθιστόρημα του Κουρτ Βόνενγκατ «Σφαγείο 5». Ο Αμερικανός πρόεδρος σπούδασε στα καλύτερα κολέγια της Ανατολικής Ακτής, Γέιλ και Χάρβαρντ, όχι όμως γιατί είχε πνευματικά χαρίσματα, αλλά γιατί είχαν φοιτήσει εκεί ο πατέρας και ο παππούς του. Ο Μπους Τζούνιορ πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια στην ευφορία του αλκοόλ. Θεραπεύθηκε από τον αλκοολισμό χάρη στη γυναίκα του Λόρα και τον φανατικό χριστιανισμό της.

ΤΟ «ΣΦΑΓΕΙΟ 5» αφορά τον βομβαρδισμό της Δρέσδης τον Φεβρουάριο του 1945. Δεν είναι βέβαιο ότι οι εμπρηστικές βόμβες των Συμμάχων ήταν απαραίτητες για να ηττηθεί ο Χίτλερ. Πάντως, η θύελλα φωτιάς που σάρωσε τη «Φλωρεντία του Έλβα» έκανε στάχτη 143.000 ανθρώπους και ανήκει στις βαρβαρότητες του 20ού αιώνα.

ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ να ελπίζει πως κάτι ανάλογο δεν θα επαναληφθεί με τη Βαγδάτη ή άλλες ιρακινές πόλεις, τα πρώτα εικοσιτετράωρα του πολέμου. Άλλωστε, τα περί «χειρουργικών χτυπημάτων» και «βομβαρδισμών ακριβείας» είναι ευφημισμοί της αμερικανικής προπαγάνδας. Οι βομβαρδισμοί είναι μια χασάπικη ιστορία με θύματα αμάχους, όπως το είδαμε άλλωστε στο Βελιγράδι το 1999 και στο Αφγανιστάν το 2001.

ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ. Ο Μπους δηλώνει πιστός χριστιανός και διανθίζει τη ρητορική του με βιβλικές εκφράσεις. Ωστόσο, το Βατικανό τον θεωρεί «υπεύθυνο απέναντι στον Θεό». Αν αναλογισθεί κανείς τον ιστορικό κομφορμισμό του Καθολικισμού, το πολιτικό ανάθεμα έχει τη σημασία του.

ΩΣ ΠΙΣΤΟΣ ο Μπους θα πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον τη βιβλική ιστορία της γυναίκας του Λωτ. Έτσι όμως όπως τα έχουν κάνει οι ΗΠΑ, η διεθνής κοινή γνώμη, αντί να παραδειγματισθεί από τη Βίβλο, επιμένει να μην αποστρέφει το βλέμμα της από το Ιράκ και την αμερικανική βαρβαρότητα.