Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - βελούδινη επανάσταση :: 15-01-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Βελούδινη επανάσταση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική Ντενκτάς, και ίσως την παραμονή του στην εξουσία, άρχισε. Μετά την, έστω και διστακτική, μεταστροφή της τουρκικής κυβέρνησης από την πολιτική τής άρνησης των τελευταίων δεκαετιών, όλο και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν την πολιτική τής "μη λύσης".

Υιοθετώντας χαμηλούς τόνους και ευέλικτη στάση, Αθήνα και Λευκωσία πέτυχαν να μετατρέψουν τη διεθνή κοινότητα σε αποφασισμένο σύμμαχο. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιέζουν για λύση και διακριτικά ασκούν κριτική στον Ντενκτάς. Ο Κόφι Ανάν το έκανε χθες ανοιχτά. "Ο λαός απαιτεί την ειρήνη και την επανένωση", δήλωσε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναφερόμενος προφητικά ίσως στον κ. Ντενκτάς, τόνισε ότι "θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα μείνει ή θα παραιτηθεί", ενώ σε μια σπάνια διαφοροποίηση από την αυστηρή ουδετερότητα που επιβάλλει ο ρόλος του, συμπλήρωσε ότι "ο λαός μίλησε και είναι πολύ δύσκολο να μην εισακουσθεί όταν εμφανίζει τέτοια μαζικότητα".

Οι διαδηλώσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου γιγαντώνονται και παίρνουν διαστάσεις ειρηνικής εξέγερσης και, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζουν τη "βελούδινη επανάσταση" της Πράγας το '89.

Από τη στιγμή που το καθεστώς Ντενκτάς χρειάστηκε να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για να παρεμποδίσει ενδεχόμενη κάθοδο των Τουρκοκυπρίων προς το ελεύθερο τμήμα της Λευκωσίας, το ρολόι της λύσης έχει αρχίσει να κτυπά.

Στην κρίσιμη αυτή ιστορική συγκυρία απαιτούνται προσεκτικές αλλά ουσιαστικές κινήσεις. Εδώ που φθάσαμε δεν αρκούν τα συλλαλητήρια συμπαράστασης. Είναι η ώρα για την ενίσχυση των ανθρώπων που είχαν το θάρρος να ξεσηκωθούν. Είναι η ώρα για την υλοποίηση μιας προσεκτικής "επιθετικής" πολιτικής. Είναι η ώρα για την εξαγγελία μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης. Από τη διευκόλυνση των εξαγωγών των προϊόντων που παράγονται στο βόρειο τμήμα, έως τη διοχέτευση κονδυλίων στους Τουρκοκύπριους, και τόσα άλλα, τώρα είναι η ώρα.

Με κραυγές απόγνωσης αλλά και ελπίδας οι Τουρκοκύπριοι προαναγγέλλουν τη δική τους επανάσταση. Οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να την κάνουν ειρηνικά και με επιτυχία.