Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( ματιες - τα κάγκελα :: 15-01-2003) 

ΜΑΤΙΕΣ Τα κάγκελα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Όλη την περασμένη εβδομάδα, όποιος περνούσε από του Φιλοπάππου, έβλεπε κολλημένα σε δέντρα και παγκάκια φέιγ βολάν, που τόνιζαν: "Τώρα, στον καθένα μας γίνονται φανερά τα σχέδιά τους. Στον λόφο του Φιλοπάππου, στο Πεδίον του Άρεως, στο Γουδί, σε κάθε ελεύθερο χώρο της Αθήνας, μπαίνουν κάγκελα, τσιμέντο και κόβονται δέντρα. Σκοπός τους δεν είναι, όπως υποστηρίζουν, η "αναβάθμιση" των χώρων, αλλά ο ουσιαστικός αποκλεισμός των κατοίκων και η εμπορευματοποίησή τους εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλοι στο διήμερο των κινητοποιήσεών μας, Σάββατο 11 Γενάρη, Κυριακή 12 Γενάρη".

Το πρωί της Δευτέρας (προχθές) πέρασα από του Φιλοπάππου. Και είδα όλα τα κάγκελα, που είχαν στήσει οι εργάτες της "Ενοποίησης", σε μήκος 50 μέτρων περίπου, γκρεμισμένα και πεταμένα στο χώμα! Ακόμα και οι τσιμεντένιες βάσεις ήταν σπασμένες. "Φωνή λαού, οργή Θεού!", είπα μέσα μου. Γιατί, βέβαια, περί αυτού πρόκειται.

Κάτοικοι της περιοχής, το είπαν και το ξανάπαν στους αρμόδιους: "Θα τα ρίξουμε τα κάγκελα με τα χέρια μας!". Και έριξαν ένα τμήμα τους, πριν από έναν μήνα.

Τώρα ήρθε η σειρά του δεύτερου - και τελευταίου - τμήματος. Το γκρέμισμα έγινε, προφανώς, το απόγευμα της Κυριακής, όταν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Αθήνας βρίσκονταν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι… Θα πρέπει να πω, εδώ, ότι οι κάτοικοι δεν είναι μια ομάδα 20-30 ανθρώπων.

Είναι κόσμος πολύς. Που δημιούργησε "ένα μαζικό, ανεξάρτητο κίνημα, που εκφράζεται, αποφασίζει και δρα μέσα από λαϊκές συνελεύσεις". Το "κίνημα" είχε προειδοποιήσει για το νέο "χτύπημα". Τονίζει στο φέιγ βολάν που ανέφερα στην αρχή: "Ήλθε η ώρα να δώσουμε τη χαριστική βολή στα κάγκελα και στα σχέδιά τους για την εμπορευματοποίηση του Φιλοπάππου. Όλοι στις κινητοποιήσεις. Οφείλουμε να μην παραδώσουμε μια πόλη φυλακή στις επόμενες γενιές". Θα 'θελα να ρωτήσω τον πρόεδρο της "Ενοποίησης" και φίλο Γιάννη Καλαντίδη: Γιατί, επιτέλους, τοποθετούνται αυτά τα κάγκελα; Σε τι θα χρησιμεύσουν; Οι απαντήσεις που δίνονται, ότι με τα κάγκελα θα αστυνομεύεται καλύτερα ο λόφος, εμένα δεν με πείθει: όποιος θέλει να κάνει "ένεση" την κάνει, ως γνωστόν, και μπρος στη μύτη της Αστυνομίας! Κάτι άλλο, επομένως, ετοιμάζεται. Όσο για το εισιτήριο, που οι κάτοικοι λένε πως υπάρχει φόβος να καθιερωθεί, έχω να πω τούτο: η Βάσω Παπανδρέου, που την ρώτησα, μου δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ.