Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - πώς σώθηκε η προεδρία :: 19-03-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Πώς σώθηκε η προεδρία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑ ΕΙΝΑΙ το εαρινό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο θύμα του πολέμου στο Ιράκ; Ο Κώστας Σημίτης πέταξε ήδη χθες το απόγευμα για Βρυξέλλες. Σήμερα θα κάνει τις επαφές του και θα πάρει κλίμα. Οι οιωνοί δεν είναι ακριβώς ευχάριστοι. Ήδη ανεβλήθη η συζήτηση για τη θεσμική αναμόρφωση της Ένωσης, που έχει επωμισθεί ο τουρκοφάγος Ζισκάρ ντ' Εστέν. Ποιος έχει όρεξη να συζητήσει για το μέλλον της Ευρώπης, σε μια στιγμή που αμφισβητείται το παρόν της;

ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ, η ελληνική προεδρία θα επιμείνει στην προώθηση των θεμάτων της Λισαβώνας και θα διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες της διεύρυνσης, έστω και εν μέσω βομβών. Δεν είναι μόνον η λόξα του δικού μας για τον προγραμματισμό. Η γραμμή Κομισιόν και Γαλλογερμανών είναι πως η Ένωση δεν μπορεί να υποβαθμιστεί σε όμιλο συζητήσεων με αποκλειστικό θέμα την αμερικανική σταυροφορία στο Ιράκ. Βεβαίως, το θέμα θα συζητηθεί και μάλιστα πρώτο πρώτο, ενώ αναμένεται και το σχετικό πατιρντί μεταξύ Σιράκ, Σρέντερ, Μπλερ και Αθνάρ με τροχονόμο τον Σημίτη.

Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ είναι ότι το Ιράκ έσωσε την ελληνική προεδρία. Ο πόλεμος έδωσε δραματικό νόημα σε μια υπόθεση που προκαλούσε βαθιά χασμουρητά στην εγχώρια κοινή γνώμη. Ποιος ενδιαφερόταν για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή το φορολογικό πακέτο που αναφέρονταν μέχρι τώρα ως τα μεγάλα επιτεύγματα της προεδρίας Σημίτη; Δεν έχει πλέον σημασία αν ο πολιτικός σχεδιασμός της προεδρίας σε σχέση με το εσωτερικό ακροατήριο ήταν σωστός. Έτσι κι αλλιώς, φθάσαμε ήδη στο μέσον της θητείας. Απλώς, για άλλη μια φορά, η τύχη ήταν με το μέρος της κυβέρνησης Σημίτη. Γιατί - κακά τα ψέματα - αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στο Ιράκ, δεν θα μπορούσαν να τον εφεύρουν.