Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - το κακό έχει γίνει, θα έρθει και το χειρότερο; :: 18-03-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Το κακό έχει γίνει, θα έρθει και το χειρότερο;

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Σε κοινή γραμμή φαίνεται πως κινούνται πλέον οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για τις επιπτώσεις του πολέμου.

Όλοι παραδέχονται πως οι οικονομίες θα δεχθούν αρνητικές επιδράσεις, αλλά αποφεύγουν τη δραματοποίηση της κατάστασης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι σε μεγάλο βαθμό το κακό έχει ήδη γίνει, αφού η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχει κλονισθεί εδώ και μήνες. Αυτό που απομένει να δούμε δεν μπορεί να είναι και πολύ χειρότερο, υπαινίσσονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και το δυσμενέστερο από τα σενάρια που παρουσίασε χθες η Κομισιόν προβλέπει υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη μόνο κατά 0,34% του ΑΕΠ και επιβάρυνση του πληθωρισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Εξελίξεις, δηλαδή, που είναι μεν δυσμενείς, αλλά σίγουρα δεν φέρνουν τον κατακλυσμό.

Η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό κλίμα και αυτό εξηγεί, ίσως, την κοινή γραμμή για ψυχραιμία. Όμως, εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα σενάρια δεν είναι παρά σενάρια, που βασίζονται σε αρκετά αβέβαιες προϋποθέσεις. Γι' αυτό καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί όταν τα διαβάζουμε.