Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( προβολεις - μπροστά στον καθρέφτη :: 17-03-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Μπροστά στον καθρέφτη

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ

Οι δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών θα είναι - και πάλι - επώδυνες για την κυβέρνηση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι διαφορές στην πρόθεση ψήφου θα είναι κατά τι χειρότερες για το ΠΑΣΟΚ από εκείνες που είχαν δημοσιοποιηθεί τον προηγούμενο μήνα, ενώ και η προσωπική εικόνα του κ. Κ. Σημίτη θα είναι λίγο περισσότερο «θολωμένη».

Το ερώτημα που προκύπτει για το κυβερνών κόμμα, είναι ένα και μοναδικό: Μπορούν ή όχι να αναστρέψουν αυτόν τον υπό παγίωση συσχετισμό στο εκλογικό σώμα; Είναι προφανώς και το μοναδικό «νόμιμο» ερώτημα για ένα κόμμα που κυβερνά. Και το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναστρέφει το κλίμα όσο «θολό» κι αν φαίνεται.

Φαίνεται όμως ότι στο κυβερνών κόμμα αρκετοί έχουν ήδη δώσει τη δική τους απάντηση - τουλάχιστον στον καθρέφτη τους. Και η απάντηση ήταν «όχι»…

Και τι κάνει ένα στέλεχος του κόμματος που κυβερνά, όταν παραδέχεται μπροστά στον καθρέφτη του την ήττα που επέρχεται; Πολύ απλό - αρχίζει να σχεδιάζει το προσωπικό του μέλλον. Και αυτό πράττουν εδώ και ένα διάστημα ουκ ολίγοι στο κυβερνών κόμμα.

Ξαφνικά, υπουργοί που έχουν διακριθεί μόνο στην… ανάκληση δικών τους αποφάσεων ή στη διακριτική απόσταση από τα προβλήματα των υπουργείων τους, νιώθουν παρ' όλα αυτά την υποχρέωση να συμβουλεύουν - και μάλιστα μέσω «διαρροών» και ποτέ διά ζώσης, στις συνεδριάσεις των κυβερνητικών Οργάνων - τον Πρωθυπουργό για το τι πρέπει να πράξει. Για το πόσο ριζικό ανασχηματισμό πρέπει να κάνει, πότε πρέπει να τον κάνει και, κυρίως, τι πρέπει να κάνει με τους ίδιους.

Τώρα, τι πρέπει να κάνει με τους ίδιους, είναι ίσως αυτονόητο, αλλά οι συμβουλάτορες θεωρούν ότι καλό είναι να το διαβάζει κάθε Κυριακή ο κ. Κ. Σημίτης: Να τους εντάξει στην «ηγετική ομάδα», λες και οι ηγετικές ομάδες στα κόμματα διορίζονται με αποφάσεις των προέδρων. Και, κυρίως, να μην αναρωτηθεί ποτέ τι τού έχουν προσφέρει όλα τα χρόνια της πρωθυπουργίας του όλοι αυτοί, σε αντιστάθμισμα με τα όσα εκείνος τους έχει προσφέρει…