Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( ματιες - αγωνία 03 :: 17-03-2003) 

ΜΑΤΙΕΣ Αγωνία 03

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«…Το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓΩΝΙΑ 937». Ο στίχος αυτός, του Σεφέρη, γράφτηκε το 1937. Για την Ελλάδα του 1937. Την Ελλάδα της δικτατορίας του Μεταξά. Θα μπορούσε να γραφτεί και τώρα. Για όλο τον κόσμο. Για το καράβι που ταξιδεύει και το λένε ΑΓΩΝΙΑ 03. Γιατί τίποτα δεν πάει καλά στις μέρες μας. Παντού.

Ν' αρχίσουμε από τη γειτονιά μας. Από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Ενός πολιτικού, από τους πιο δημοκρατικούς, που προωθούσε, καίτοι αβοήθητος, τον εκσυγχρονισμό στη χώρα του. Τον σκότωσε, λέει, ένας ελεύθερος σκοπευτής. Ποιοι έβαλαν τον δολοφόνο να πατήσει τη σκανδάλη; Η Μαφία; Οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Άλλοι παράγοντες; Θα το δούμε. Ένα είναι σίγουρο: η δολοφονία αυτή, υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, σ' αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Δεν θα προχωρήσω παραπέρα. Θα μείνω, μόνο, σε ένα πλάνο, που είδα στην τηλεόραση: μια γυναίκα, πολύ νέα και πολύ όμορφη, κλαίει μπροστά στην κάμερα. Και, κλαίγοντας, λέει: «Ο Τζίντζιτς, ήταν η μοναδική μας ελπίδα. Είχαμε πεισθεί όλοι, ότι μ' αυτόν, θα προοδεύαμε. Τώρα…».

Στη γειτονιά μας, πάντα: οι Τούρκοι, τα πήγαν αποδώ, τα έφεραν αποκεί και, τελικά, τορπίλισαν το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού. Και το «όχι», δεν το είπε αυτό το τέρας - όνομα και πράγμα - ο Ντενκτάς. Το είπε ο Ερντογάν και ολόκληρο το στρατιωτικό κατεστημένο, που βρίσκεται πίσω του και τον στηρίζει, κάνοντας, τάχα μου, πως τον αντιπαθεί. Δήλωσε, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Χωρίς λύση του Κυπριακού, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ούτε μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Πολύ σωστά είναι αυτά. Αλλά, η συνέχεια; Πώς θα πορευτούμε; Θα 'χουμε και πάλι την Άγκυρα να παριστάνει τον Βεληγκέκα στην περιοχή και να απειλεί, με αυξανόμενη, διαρκώς, ένταση, την Ελλάδα; Και πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη; Ο κόμπος, άρχισε και πάλι να σφίγγεται…

Και φτάνουμε στον πόλεμο: ο Μπους, αυτός ο ηλίθιος, όπως τον χαρακτηρίζουν δημόσια, διαπρεπείς συμπατριώτες του από τον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης, είναι αποφασισμένος να χτυπήσει. Μέσα σε τούτη την εβδομάδα θα γίνει η επέμβαση, πιστεύει - και θα έχει, ασφαλώς, στοιχεία, για να το λέει - ο Κώστας Σημίτης. Το τι θα σημάνει, για όλους μας, αυτή η χωρίς κανένα πρόσχημα επίθεση εναντίον του Ιράκ, το γνωρίζουμε. Γι' αυτό και ολόκληρη η Ευρώπη - αφήνω τη Βαγδάτη, που θα πληρώσει με ποτάμια αίμα - έχει ξεχυθεί στους δρόμους, ελπίζοντας στο θαύμα της τελευταίας στιγμής.

Ναι. Το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓΩΝΙΑ 03.