Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - πολιτική και καράτε :: 17-03-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Πολιτική και καράτε

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι πόλεμος. Πουθενά αυτό δεν είναι τόσο εμφανές, όσο στο λεγόμενο «μέτωπο» της παιδείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι νωπές οι μνήμες από το 1998-99, όταν η μεταρρύθμιση του τότε υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη έστειλε τους μαθητές στα κάγκελα. Ήταν ο χειμώνας του «κάτσε καλά, Γεράσιμε».

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ είναι άσος στις πολεμικές τέχνες. Ο υπουργός Παιδείας έχει τέταρτο νταν στο «σότοκαν καράτε» και είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος. Ωστόσο, η προσέγγισή του στα εκπαιδευτικά από το 2000 που βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως και μετά, δεν έχει τσαμπουκά. Ως γνήσιος καρατέκα, ο Ευθυμίου διαλογίζεται και διαβάζει Σουν Τζου. Τι διδάσκει ο γκουρού της τέχνης του πολέμου; Ότι η καλύτερη νίκη είναι αυτή που κερδίζεται χωρίς μάχη.

ΤΟ ΣΤΥΛ ΕΥΘΥΜΙΟΥ επιχειρεί μια «βελούδινη επανάσταση» στην παιδεία. Ο υπουργός Παιδείας μπορεί να βγάλει το σακάκι και να παίξει μπάσκετ με τους μαθητές στο προαύλιο ή να σφίξει τη γραβάτα και να κάθήσει στο τραπέζι με τους πρυτάνεις. Το Σαββατοκύριακο στην Ακροναυπλία, ο Ευθυμίου παρουσίασε στους τελευταίους το προσχέδιο νόμου για την αξιολόγηση, άλλη μια «καυτή πατάτα» του εκπαιδευτικού συστήματος που βγήκε από το αλουμινόχαρτο.

ΤΟ 2003 ΕΙΝΑΙ, πάντως, κρίσιμη χρονιά για τον μαθητή του Σουν Τζου. Ως υποψήφιος στη Β' Αθηνών, εμπλέκεται ακουσίως στους εμφύλιους πολέμους των ΠΑΣΟΚων στην αχανή αυτή περιφέρεια, όπου τα προεκλογικά μαχαιρώματα έχουν ξεκινήσει. Στα εσωκομματικά, ο φιλόδοξος Ευθυμίου επιδιώκει κεντρική παρουσία χωρίς φράξια. Όσο όμως οι δημοσκοπήσεις είναι κακές, η ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ μυρίζει μπαρούτι, ενώ στην κυβέρνηση ο καθένας προωθεί τον ανασχηματισμό του διπλανού του. Το στυλάκι «νίκη χωρίς μάχη» θα δοκιμαστεί σε μια φάση που δεν θα είναι χωρίς θύματα.