Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - ο αναρριχώμενος βαρόνος :: 14-03-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Ο αναρριχώμενος βαρόνος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο «ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΟΣ ΒΑΡΟΝΟΣ» είναι ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του Ίταλο Καλβίνο. Ο κεντρικός ήρωας μεγαλώνει πλάι στο τζάκι μιας ευγενούς οικογένειας. Όπως πάντα, η αριστοκρατική ανατροφή είναι σκληρή υπόθεση. Ο βαρόνος πατέρας τού ήρωα είναι τυραννικός. Εξ ου και αυτός καταφεύγει σε ένα δέντρο, όπου αποφασίζει να ζήσει. Πράγματι, όταν διαδέχεται τον πατέρα του και γίνεται αυτός βαρόνος, ασκεί τα αριστοκρατικά δικαιώματά του δίχως να κατεβαίνει ποτέ από τις φυλλωσιές των δέντρων.

Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΑΥΤΗ διευκρινίζει μυθιστορηματικά την οργή των προλετάριων βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι στερούνται πολιτικού οικοσήμου, απέναντι στους βαρόνους της συντηρητικής παράταξης που δεν πατούν ποτέ στη γη. Πολύδωρας, Βουλγαράκης, Νικολόπουλος και άλλοι στρέφονται κατά των πολιτικών προνομίων των βαρόνων του κόμματος. Αλεξικέραυνο της οργής τους ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Η διαμάχη διαδραματίζεται στη Ρηγίλλης, στο καφενείο της Βουλής, όπου κάποιοι καλλιεργούν με νόημα κλίμα «ανανέωσης», και στα πολυάριθμα ιδρύματα πολιτικής γύρω από τη Ν.Δ..

ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΟΣ βαρόνος του Καλβίνο, ο «Μπάρμπι», κατά το χαϊδευτικό του, δεν είναι εύκολος στόχος. Ο μηχανισμός του στη Β' Αθηνών παραμένει άθικτος και υπηρετεί πλέον τον βουλευτή υιό Μιλτιάδη. Με τον Κώστα Καραμανλή η σχέση δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά οικογενειακή. Και στα μαυσωλεία της ελληνικής Δεξιάς, από «Ίδρυμα Καραμανλή» στη Φιλοθέη και «Έδρα Καραμανλή» στη Σχολή Φλέτσερ της Βοστώνης ώς το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», το οικόσημο των «Μπάρμπι» έχει κεντρική θέση, ενώ οι προλετάριοι αμφισβητίες δεν μπαίνουν ούτε στον προθάλαμο.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ του καραμανλισμού, ο Μπάρμπι επιτηρεί με το παγερό του βλέμμα τούς άλλους από κάτω. Τίποτε δεν θα αλλάξει ώς τις επόμενες εκλογές όπου θα φανεί αν το δέντρο είναι αειθαλές ή πάει για πριόνισμα.