Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - ο πληθωρισμός στο πάρκινγκ ή στο ιατρείο... :: 12-03-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Ο πληθωρισμός στο πάρκινγκ ή στο ιατρείο…

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των 1.800 δραχμών και των 7 ευρώ; Είναι 580 δραχμές ή 1,7 ευρώ. Σε ποσοστό: 32%. Ε, λοιπόν, 32% ήταν ο «πληθωρισμός» στο πάρκινγκ στο διάστημα των τελευταίων 14 μηνών.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των 60 ευρώ και των 70 ευρώ; 10 ευρώ και σε ποσοστό 17%. Αυτός ήταν ο «πληθωρισμός» στις ιατρικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Ποια είναι η σχέση αυτών των δύο «πληθωρισμών» με το πετρέλαιο και την κακοκαιρία; Καμία. Απλώς, οι ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης και οι γιατροί, μεταξύ άλλων πολλών, έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές και τις αμοιβές τους κατά το δοκούν.

Επομένως, ακόμη κι αν τελειώσει ο πόλεμος με «επιτυχία» για την αμερικανική πλευρά σε μία εβδομάδα, ακόμη κι αν ο ήλιος λάμψει και διευκολύνει την αγροτική παραγωγή, ο πληθωρισμός δεν θα πέσει σε ανεκτά επίπεδα.

Η κυβέρνηση δεν έχει, βεβαίως, πολλά περιθώρια άμεσης παρέμβασης για να ελέγξει τις τιμές. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις οργανωμένων κρατών βρίσκουν τρόπους για να ασκήσουν πιέσεις στις επιχειρήσεις και να πετύχουν αυτό που θέλουν. Εδώ, τόσο πια απαραβίαστη θεωρούμε την ελεύθερη αγορά;