Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - στη χάγη :: 07-03-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Στη Χάγη

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Κρίσιμη συνεργασία είχαν χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Κύπριο Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην κρίσιμη συνάντηση της Χάγης.

Ο Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε χθες την πρόταση Ανάν για ταυτόχρονη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί δεν θα ωφελούσε η απόρριψη της πρότασης Ανάν από τον κ. Παπαδόπουλο.

Εάν ο Πρόεδρος της Κύπρου υιοθετήσει θετική στάση δεν σημαίνει ότι αποδέχεται τις πρόνοιες της λύσης που προτείνεται, διασφαλίζει όμως την έξωθεν καλή μαρτυρία και την απρόσκοπτη ένταξη στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα, "προφυλάσσεται" έναντι ενός τουρκικού "ναι" της τελευταίας στιγμής, ενώ στην πιθανότερη περίπτωση ενός τουρκικού "όχι" αναγκάζει τον ΟΗΕ να επιρρίψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση της πρωτοβουλίας Ανάν.

Παραμένοντας πιστός στην πολιτική "ευελιξίας και συνεργασίας" που εγκαινίασε ο προκάτοχός του, ο κ. Παπαδόπουλος θα ισχυροποιήσει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς όταν επανέλθει το Κυπριακό στο προσκήνιο, στο πλαίσιο των επιδιώξεων της Άγκυρας να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Και τότε, η επανεξέταση των όποιων σχεδίων λύσης θα γίνει υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.